Зеленски: Загубата на Украйна би наводнила страните от НАТО с бежанци

Украинският президент Володимир Зеленски заяви по време на конференция, организирана в Ню Йорк, в която участва чрез видеовръзка, че поражението на Украйна във войната с Русия ще означава десетки милиони бежанци, които ще потърсят убежище в страните от НАТО, съобщи „TVP World”.


Киев е обезпокоен от появилите се гласове в американската Републиканска партия, които призовават за намаляване на помощта за Украйна, обяви Зеленски. Той добави, че не е ясно какво би означавала за Украйна евентуална победа на Доналд Тръмп на президентските избори през 2024 г.

Украинският президент също така подчерта, че макар "някои лидери да смятат, че Украйна не може да спечели войната, защото населението на Русия е по-голямо", загубите, които украинските сили понасят на фронтовата линия, са значително по-малки от тези на руснаците.

Той също така подчерта, че въпреки бавния напредък на настоящата контраофанзива, Украйна ще продължи да се бори срещу силите на агресора и се надява на "успех на бойното поле по-късно тази година".

Държавният глава увери, че Киев е отворен за "всички гласове по отношение на мирните предложения, с изключение на Русия", включително и за мненията на Китай, африканските страни и Бразилия./БГНЕС