Земан може да изпълнява функциите си на президент

Президентът на Чехия Милош Земан, който беше хоспитализиран в неделя в Централната военна болница в Прага, може да изпълнява президентските си пълномощия, в съответствие с Конституцията на страната. Това заяви премиерът Андрей Бабиш в интервю за вестник „Pravo“.

„Според мен Земан е в състояние да изпълнява президентските си задължения“, отбеляза Бабиш. „Господин президентът е болен. Това никой не отрича. Именно заради здравословното си състояние той беше хоспитализиран, за да бъде под постоянно лекарско наблюдение.“

Премиерът обяви за срамни намеренията на някои сенатори да подложат на обсъждане в парламента въпроса за свалянето на президентските правомощия на Земан заради здравословните му проблеми. Според премиера, държавният глава ще остане в болницата две-три седмици.

По повод перспективите за сформиране на ново правителство в Чехия Бабиш предположи, че кабинет може да има до 25 декември. Най-голям шанс да го съставят имат двете либерални коалиции, получили 108 от 200 депутатски мандата.

Оглавяваното от Бабиш политическо движение Действие на недоволните граждани (АNО) може да мине в опозиция, а самият политик да продължи кариерата си като депутат, тъй като няма претенции за ръководни постове в парламента. /БГНЕС