Земан напуска поста президент на Чехия

Милош Земан напуска поста президент на Чехия. На 8 март изтича вторият му петгодишен мандат начело на държавата, а на следващия ден ще се проведе церемонията по инаугурацията на новия държавен глава Петър Павел.

Много чешки политически анализатори и медии критикуват управлението на Земан и особено външната му политика. Преди това той се застъпваше за отношенията между Чехия и Русия, предимно в икономическата сфера, но след 24 февруари 2022 г. променя коренно подхода си. Той е критикуван и за "прокитайската си позиция". В тази връзка Чешкото радио припомня, че той е обещал да привлече 230 млрд. крони (приблизително 10,2 млрд. евро) инвестиции от Китай в националната икономика, но на практика инвестициите са незначителни.

В последното си интервю като президент, излъчено в неделя по CNN Prima NEWS, Земан защити позицията си за развитие на икономическите отношения с Китай. Според него, засиленото сътрудничество е в интерес на републиката. За това свидетелства фактът, че Китай е вторият ѝ външнотърговски партньор след Германия. Според Земан контактите на чешките политици с Тайван, които Пекин възприема като провокация, пречат на активизирането на търговско-икономическото сътрудничество с Китай.

На заслужен отдих

78-годишният Земан се премести във вторник от двореца Лана - официалната резиденция на държавния глава край Прага, в собствената си вила наблизо. Той разполага пожизнено с автомобил, шофьор и охрана. Месечният му доход ще бъде 123 000 крони (около 5200 евро), включително пенсия и пари от държавата за асистент. Този човек ще бъде съпругата му Ивана Земанова.

В интервюто си за CNN Prima NEWS Земан изрази съжаление, че няма представа как той и семейството му ще съществуват след пенсионирането си, след като освободи президентския пост, чиято заплата само без месечните средства, отделяни за представителни разходи, е над 340 000 крони (около 14 000 евро). "Е, ще трябва да оцеляваме с този доход", каза той.

Милош Земан стана първия президент на Чехия, избран чрез преки и общи избори. Преди това държавният глава се избираше на съвместно заседание на двете камари на парламента на страната. Както отбелязват медиите, неговият приемник Петър Павел събра значително повече гласове на президентските избори през януари тази година (над 3,3 млн. от около 8,25 млн. регистрирани гласоподаватели гласуваха за Павел), отколкото Земан на изборите през 2013 г. и 2018 г. /БГНЕС

Прага / Чехия