Земан назначи Петер Фиала за премиер на Чехия

Чешкият президент Милош Земан назначи за премиер на страната либерала Петер Фиала.

Очаква се правителството на Фиала да се състои от 18 членове, включително министър-председателят.

Биография на Фиала

Фиала е роден на 1 септември 1964 г. в Бърно, в югоизточна Чехия. През 1988 г. завършва Философския факултет на Университета "Томаш Масарик" в Бърно. Той е експерт по политически науки, история и чешки език. Той е ректор на този университет от 2004 до 2011 г. От 2013 г. е член на долната камара на чешкия парламент. От 2014 г. оглавява Гражданската демократическа партия, чийто основател е бившият президент на републиката Вацлав Клаус (на поста от 2003 до 2013 г.). Женен е, има дъщеря и двама сина.

Резултати от парламентарните избори

Резултатите от изборите за Камарата на депутатите (долната камара) на чешкия парламент на 8 и 9 октомври показват, че коалицията на либералните партии "Заедно", част от която е и ГДП, е получила най-голям брой гласове - 27,79%. Коалицията спечели 71 от 200-те места в долната камара на парламента. Центристкото политическо движение АНО (Акция на недоволните граждани), водено от настоящия министър-председател Андрей Бабиш, получи 27,17% от гласовете.

Коалицията на ляволибералната Чешка пиратска партия с центристкото движение „Старости и Независими“, която формира новото правителство на републиката заедно със "Заедно", събра 15,62% от гласовете и получи 37 парламентарни мандата. Бъдещият кабинет ще бъде подкрепен от 108 членове на долната камара на парламента. /БГНЕС