Земеделци: Не сме само за парите, искаме цялостна политика

"Не сме само за парите, искаме цялостна политика", заявиха протестиращите земеделци, чието недоволство блокира различни точни на страната днес, предават кореспондентите на БГНЕС от страната.

Протестът във Велико Търново.

Фермерите настояват за незабавно вземане на спешни управленски решения за овладяване на кризата в земеделието. Настояват и за оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев, който според тях, чрез своите действия и бездействия не само не успя да постигне поставените пред него цели, но и доведе до противопоставяне и разединение сред земеделците.

Протестът в Стара Загора

"Днешният протест изисква финансови средства и спешни промени в законите, подкрепени с подписите на политическите партии", заявиха представители на земеделските производители, които блокираха движението на Петолъчката при Сливен.

В същото време зърнопроизводители, пчелари и представители на всички земеделски отрасли блокираха Дунав мост 2 при Видин. Пътните артерии Видин - Арчар - Монтана и Видин - Лом - Русе също са затворени.

Полицейско присъствие на магистрала Тракия

Пътят от Стара Загора към магистрала "Тракия" остава затворен, а по трасето има засилено присъствие на полиция и жандармерия. В протеста в Стара Загора се включват основно представители на зърнопроизводителите, подкрепени и от козевъдите.

Фермерите от Бургас

Протестиращите искат преразглеждане на размера на държавните субсидии, както и на регламента за отпускането им. Те настояват за приемане на договорените с правителството законодателни промени в сектора, както и реакции от страна на държавата срещу предвидените в т.нар. Зелена сделка нови регламенти за работата на земеделските стопани.

Протестиращите в Стара Загора предвиждат тежката техника да остане край пътя след края на днешния протест, за да е в готовност за нови действия утре.

Край Дупница тракторите на протестиращите от аграрния сектор се събираха на Е79. Към 12.00 часа на обяд пътят е блокиран, а в района има засилено полицейско присъствие.

Във Велико Търново фермерите демонстративно запалиха сено и зърно. /БГНЕС