Земетресението: 8 574 загинали и над 49 133 ранени в Турция; 2 662 загинали в Сирия

Броят на загиналите в Турция и Сирия надхвърли 11 200 души, а хиляди други са ранени, предаде АФП. Вече трети ден в мразовити условия продължават усилията за спасяване на хората, които все още са затрупани под развалините.

Официални лица и медици съобщиха, че 8 574 души са загинали и над 49 133 ранени в Турция, а 2 662 - в Сирия, като общият брой на жертвите е 11 236.

Първоначалните спасителни дейности бяха затруднени от зимна буря, която покри основните пътища с лед и сняг и остави трите големи летища в района неработещи, което усложни доставките на жизненоважна помощ.

Въпреки това все още се спасяват оцелели хора от срутените сгради.

БГНЕС припомня, че в ранните часове на понеделник силно земетресение разтърси Югоизточна Турция и съседна Сирия, разрушавайки градове, убивайки и ранявайки хиляди хора.

Първият трус с магнитуд 7,8 по Рихтер е станал в 04:17 ч. местно време на дълбочина около 18 км близо до турския град Газиантеп, в който живеят около два милиона души.

То е било последвано от трус с магнитуд 7,5 и множество вторични трусове.

Някои от най-тежките разрушения са настъпили в близост до епицентъра на земетресението между Кахраманмарас и Газиантеп, където цели градски квартали са в руини.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че общо 6444 сгради са се срутили. Той добави, че Турция е предприела действия с всички свои институции и ресурси, предаде Анадолската агенция.

"Мобилизирахме всичките си ресурси. Държавата работи с общините, особено с AFAD, с всичките си средства", каза Ердоган.

Той пристигна в провинция Кахранмарас, за да инспектира усилията за оказване на помощ в региона. По-късно се очаква президентът да се отправи към Хатай за инспекции.

В момента повече от 96 670 спасители провеждат операции на терен, се казва в изявление на Службата за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) по-рано днес.

Освен спасителни екипи, в засегнатите райони са изпратени и одеяла, палатки, храна и екипи за психологическа подкрепа.

Общо 70 818 семейни палатки са поставени, за да осигурят подслон на оцелелите, съобщи още AFAD.

Тя добави, че в района на бедствието са изпратени 5434 превозни средства, включително багери, трактори и булдозери.

Министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мурат Курум предупреди, че вторичните трусове все още продължават. "Затова бих искал да подчертая, че чувствителността по отношение на повредените сгради все още продължава".

Общежития, спортни зали, младежки центрове и младежки лагери в 10 провинции обслужват пострадалите от земетресението с храна и подслон, заяви министърът на младежта и спорта Мехмет Касапоглу.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че сега приоритет е спасяването на хората, затрупани под развалините. "След това ще последва съдебният процес. Всички, които са проявили небрежност и имат вина, ще бъдат подведени под отговорност", обеща той. /БГНЕС