Земетресението в Турция и Сирия: Жертвите надхвърлят 15 000 души

Ниските температури задълбочиха страданията на оцелелите от силното земетресение в Турция и Сирия, при което загинаха най-малко 15 000 души.

Очаква се броят на жертвите на земетресението с магнитуд 7,8 да нарасне рязко, като спасителните дейности наближават 72-часовия срок, който експертите по бедствията смятат за най-вероятния за спасяване на човешки живот.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призна за "недостатъци" след критиките към реакцията на правителството му на силното земетресение, което е едно от най-смъртоносните през този век.

Оцелелите бяха оставени да се борят за храна и подслон - и в някои случаи да гледат безпомощно как роднините им призовават за помощ и в крайна сметка замлъкват под отломките.

"Племенникът ми, снаха ми и сестрата на снаха ми са в руините. Те са затрупани под руините и няма признаци на живот", казва Семир Кобан, учителка в детска градина в турския град Хатай.

"Не можем да стигнем до тях. Опитваме се да говорим с тях, но те не отговарят... Чакаме помощ. Вече 48 часа", казва тя.

Въпреки това спасителите продължават да вадят оцелели от отломките, макар че броят на жертвите продължава да расте.

Докато критиките в интернет се засилваха, Ердоган посети едно от най-тежко засегнатите места - епицентъра на земетресението Кахраманмараш, и призна проблемите в реакцията.

"Разбира се, има недостатъци. Условията са ясно видими. Не е възможно да бъдем готови за подобно бедствие", каза той.

Според журналисти от АФП и групата за уеб мониторинг NetBlocks Туитър не е работил в турските мобилни мрежи.

Турската полиция също така е задържала 18 души заради "провокативни" публикации в социалните мрежи, които критикуват реакцията на правителството.

Спасени деца

В Газиантеп температурите паднаха до - 5 градуса по Целзий рано в четвъртък. Но студът не попречи на хиляди семейства да прекарат нощта в коли и импровизирани палатки.

Официални лица и лекари съобщиха, че 12 391 души са загинали в Турция и най-малко 2 992 в съседна Сирия от земетресението, като общият брой на загиналите е 15 383. Експертите се опасяват, че броят им ще продължи да нараства.

В Брюксел ЕС планира провеждането на донорска конференция през март, за да мобилизира международна помощ за Сирия и Турция.

"Сега се надпреварваме с времето, за да спасяваме заедно човешки животи", заяви ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен в Twitter.

"Никой не трябва да бъде оставен сам, когато подобна трагедия сполети един народ", каза фон дер Лайен.

"Хората умират всяка секунда"

Поради мащаба на щетите и липсата на помощ в някои райони, оцелелите казват, че са се чувствали сами в борбата с бедствието.

"Дори сградите, които не са се срутили, са сериозно повредени. Сега под развалините има повече хора, отколкото над тях", казва жител на име Хасан, който не съобщава пълното си име, в контролирания от бунтовниците сирийски град Джиндайрис.

"Под всяка срутена сграда са затрупани около 400-500 души, като само 10 души се опитват да ги извадят. И няма никаква техника", допълва той.

Белите каски, които ръководят усилията за спасяване на хората, погребани под развалините в контролираните от бунтовниците райони на Сирия, призоваха за международна помощ в тяхната "надпревара с времето".

Водещ служител на ООН призова за улесняване на достъпа на хуманитарна помощ до контролираните от бунтовниците райони в северозападната част на страната, като предупреди, че запасите от помощи скоро ще бъдат изчерпани.

"Оставете политиката настрана и ни позволете да вършим хуманитарната си работа", заяви в интервю за АФП постоянният координатор на ООН за Сирия Ел-Мостафа Бенламлих.

Въпросът за помощта за Сирия е деликатен и санкционираното правителство в Дамаск отправи официална молба към ЕС за помощ, съобщи комисарят на блока за управление на кризи Янез Ленарчич.

Европейската комисия "насърчава" държавите - членки на ЕС, да откликнат на молбата на Сирия за медицински консумативи и храни, като същевременно следи дали помощта "не се отклонява" от правителството на президента Башар Асад, отбеляза Ленарчич.

Десетки държави, включително САЩ, Китай и държавите от Персийския залив, обещаха да помогнат, а екипи за издирване, както и хуманитарни доставки вече пристигнаха. /БГНЕС