Земетресенията в Албания нанесоха щети на стотици къщи

Поредицата от силни земетресения, които разтърсиха района на албанския град Корча, са повредили 184 къщи, като 60% от тях са необитаеми. Това обяви министерството на отбраната в Тирана, което направи равносметка на щетите от природното бедствие.

Четирима души са леко ранени, след оказана медицинска помощ те са пуснати по домовете им. Заради щети по имотите им 230 души са настанени в палаткови лагери, които са издигнати от армията и гражданска защита.

Жителите на засегнатите райони са снабдени с храна и питейна вода. Организирани са и 24-часови центрове за здравни услуги.

Работи се по отстраняване на повредите, включително на електроразпределителната система.

Серия от шест силни земетресения разтърсиха югоизточната част на Албания вчера. Те бяха почувствани също така в Македония и Гърция.

Първият трус бе регистриран в 6.27 часа сутринта с магнитуд 4,9 на 18 км южно от Корча, на самата граница между Албания и Гърция. Земетресението бе на дълбочина от 4 километра.

Второто последва няколко минути по-късно, с интензивност от 5 степен. Третото по-силно земетресение беше в 9.03 часа сутринта. През деня бяха регистрирани няколко труса с по-слаба интензивност. /БГНЕС