Жак Атали: Лошото управление на миграционните проблеми ще доведе до конфликти

Всички знаем цифрите: до 2050 г. населението на света се очаква да достигне 9,8 милиарда души, а ако се запази неотдавнашната тенденция за намаляване на броя на записаните в училище момичета, броят им ще нарасне още повече. По-голямата част от това население ще живее в развиващите се страни (87 % спрямо 77 % през 2022 г.), в градовете (68 % спрямо 55 % през 2022 г.); то ще бъде на възраст между 15 и 64 години (63 % спрямо 65 % през 2022 г.) със средна продължителност на живота от 76,8 години (спрямо 72,8 години през 2022 г.). Ще има 2,5 млрд. африканци и 1,7 млрд. индийци. 5 от 8-те държави, на които се пада половината от ръста на световното население, ще бъдат африкански: Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Танзания и Нигерия, която при сегашните темпове ще има 790 млн. жители през 2100 г., с град Лагос със 100 млн. жители. Средната възраст на населението в Африка ще бъде 17 години, докато в Европа тя е 42 години, а в Япония, Южна Корея и Германия - още по-висока. Броят на хората над 80-годишна възраст ще се утрои - от 150 на 450 милиона.


Засега по-малко от 0,1 % от африканското население емигрира от Африка всяка година, а африканците на юг от Сахара, които днес представляват 10 милиона души в Европа, в сравнение с един милион през 1960 г., все още са само 10 % от мигрантите в света.

През 2050 г., независимо дали ни харесва или не, ще станем свидетели на демографска игра на скачените съдове поради климатични, продоволствени, политически и религиозни проблеми. Повече от 400 милиона души ще са избрали да живеят на континент, различен от този, на който са родени. Много повече ще са тези, които са се преместили в рамките на собствения си континент, от село в град, от държава в държава.

Днес миграцията е трагедия за тези, които са принудени да се изселят, и за страните, които оставят зад гърба си и които са лишени от съществена част от своята младост. Те предизвикват и напрежение в страните, които не са склонни да ги приемат и интегрират.

Ако бъдат лошо управлявани, миграциите ще доведат до конфликти, ще доведат крайната десница на власт в много страни и ще разбият живота на стотици милиони хора. Напротив, ако миграциите се управляват добре и са организирани по хуманен начин, ако мигрантите са обучени и достойно интегрирани в приемащите ги страни, за да защитят културната си идентичност, тези движения на населението ще бъдат от полза за всички. Те биха облекчили финансовото бреме на страните с нововъзникващи икономики, като им предоставят част от заплатите, получавани от мигрантите на Север, и биха осигурили на страните от Севера квалифицирана и неквалифицирана работна ръка, за да компенсират демографския си срив и да финансират разходите си за пенсии.

По този въпрос, както и по много други, човечеството ще трябва да се организира глобално, да разбере, че е в негов интерес да бъде алтруистично, че може да спечели всичко, ако се храни с културите на другите, и никога да не забравя японската поговорка: „Когато си у дома, мисли за пътника. Когато пътуваш, мисли за местния“. /БГНЕС

----------

Жак Атали е френски икономист, финансист и философ. През 1991 г. става основател и първи ръководител на новата Европейска банка за възстановяване и развитие. Автор е на романи, есета и монографии, сред тях се откроява книгата „Евреите, светът и парите“, която е преведена и на български език.