Жан Катрьомер: Журналистът дължи не обективност, а честност

Опасно е да накараш хората да мислят, че има една-единствена истина. Това не е вярно. Дори научно погледнато няма една-единствена истината.

Това каза френският журналист Жан Катрьомер, който е в София за участие в конференция, посветена на бъдещето за журналистиката и свободата на изразяване в Европа, предаде репортер на БГНЕС.

Жан Катрьомер каза, че 90% от журналистите с богат опит са се проваляли, защото тяхна е работата да проверяват фактите и да правят анкети, а не да се опитват да внушават на читателите, зрителите и слушателите, че има само една-единствена истина и че те първи са я показали.

"Демокрацията изисква дебат", категоричен е той.

Проверката на фактите е важна, защото по думите му обществата трябва да знаят, че има измамници в Европейския съюз, че има хора, които не работят, а печелят много, че има хора, които ограбват европейските пари.

"Става дума винаги за интерпретация на фактите", посочи журналистът.

Според него това, което дължим на нашите читатели, зрители, слушатели, и въобще на обществото, не е обективност, а честност.

Жан Катрьомер изрази мнение, че обективността не съществува. "Не познавам нито едно същество, което да е обективно", заяви той.

Повечето журналисти имат някакви интереси, а когато нямат – имат някакви слабости, отбеляза още Катрьомер и добави, че фундаменталният проблем на журналистите е, че не правят проучвания, а това е тяхната работа.

Жан Катрьомер е един от най-ключовите журналисти, които отразяват и критикуват ЕС.

Той започва работа през 1986 г. в "Libération" и през 1990 г. става негов "европейски кореспондент". Именно оттогава Катрьомер следи европейските въпроси. Той е завършил право и е носител на няколко журналистически награди, сред които "Голямата награда на международната преса", присъдена му през 2020 г. от Асоциацията на чуждестранната преса във Франция, за "образцовата му и задълбочена работа като кореспондент на ЕС и цялата му кариера в международната журналистика".

Жан Катрьомер е автор, както и съавтор на общо десет книги, сред които са "Да доведем проекта за еврото докрай: Всичко, което искахте да знаете за еврото (но се страхувахте да попитате)" и "Гадовете на Европа". Журналистът подготвя нова книга за края на либералните демокрации.

Катрьомер е и хроникьор в няколко предавания.

В дискусията взе участие и журналистът и съосновател на StopFake.org Олга Юркова от Украйна.

StopFake е независима украинска организация, която е обучила множество проверители на факти, за да се бори по-добре с пропагандата и дезинформацията в медиите. Медията е създадена след нахлуването на руснаците в Крим.

Олга Юркова помага на журналистите да откриват механизмите на пропагандата и да разпознават фалшивите новини. Тя е член на списъка "New Europe 100" на иноваторите в Централна и Източна Европа и е лектор на "TED" през 2018 г.

Според нея първият по рода си Европейски законодателен акт за свободата на медиите е навременен.

Тя обясни, че изследва темата с дезинформацията и проверката на фактите от няколко години. По думите ѝ никой не знае какви действия да предприеме и кои са най-подходящите.

"Свободата на словото е изключително важна, но има и неотложни мерки, които трябва да бъдат предприети, защото дезинформацията е военно оръжие", смята Олга Юркова и съобщи, че фалшивите новини са наводнили Украйна. "Те бяха разпространявани от наши колеги", разказа тя е допълни, че проверката на фактите е много важен аспект от дейността на всеки журналист. /БГНЕС