Жан Кранец триумфира в гигантския слалом в Аделбоден, Корине Зутер спечели спускането в Алтенмаркт

Жан Кранец от Словения спечели гигантския слалом при мъжете в швейцарския зимен център Аделбоден. 27-годишният състезател направи отлични два манша и завърши за 2:27.90 минути общо време на първа позиция. Той постигна втората си победа за Световната купа и общо шести подиум, всичките в тази дисциплина.

Приятната изненада в днешния старт се казваше Филип Зубчич, който завърши на второ място. 26-годишният хърватин също бе много събран в двата манша и остана само на +0.29 сек. от победителя. За Зубчич това е първо качване на почетната стълбичка, след като до момента най-доброто му представяне беше седмо място.

Двама алпийци завършиха с еднакви времена на третата позиция. Виктор Муфа-Жанде от Франция и Хенрик Кристоферсен от Норвегия спряха часовника на 2:28.54 минути или с +0.64 сек. по-бавно от Кранец. И двамата бяха по-бързи във втория манш, където Муфа-Жанде даде трето време, а Кристоферсен шесто.

Топ 10 допълват Александър Аамот Килде от Норвегия, Роланд Лайтингер от Австрия, Тед Лигети от Съединените щати, Матьо Февр от Франция, Фабиан Вилкенс Солхейм от Норвегия и Алекси Пинтуро от Франция. Лидерът след първия манш - Лука Де Алипрандини от Италия, се провали и не успя да завърши втория манш и бе дисквалифициран.

В класирането за Малкия кристален глобус в дисциплината поведе Жан Кранец с 270 точки. Той е следван от Хенрик Кристоферсен с 253 и Алекси Пинтуро със 172. В генералното класиране Кристоферсен се изкачи на първа позиция с 531 точки, следван от съотборника си Александър Аамот Килде с 519 и Пинтуро с 501.

Корине Зутер от Швейцария спечели спускането при дамите в австрийския зимен курорт Алтенмаркт. На скъсеното с близо 700 метра трасе заради влошена видимост, сребърната медалистка в дисциплината от последното световно първенство се справи блестящо, след като спря часовника на 1:18.79 мин. Това е първа победа за 25-годишната Зутер в Световната купа, където до момента имаше едно второ (спускане) и три трети места (два пъти спускане и веднъж Супер-Г).

Никол Делаго от Италия също направи прекрасно състезание и приключи на втората позиция с изоставане от само +0.29 сек. 24-годишната състезателка записа второто си качване на подиума през този сезон и общо трето в кариерата. В Лейк Луис, Канада през декември тя отново завърши в подножието на върха, но в дисциплината Супер-Г.

На трето място финишира Мишел Гисин, която затвърди позициите на Швейцария. Олимпийската шампионка от ПьонгЧанг в комбинацията остана на +0.98 сек. от сънародничката си Зутер и записа седмия си подиум в кариерата и втори през настоящия сезон.

Топ 10 допълват италианките София Годжа и Франческа Марсалия, Тина Вайратер от Лихтенщайн, Илка Щухец от Словения, Естер Ледецка от Чехия, Стефани Фениер от Австрия и Лара Гут-Берами от Швейцария.

В класирането за Малкия кристален глобус в спускането поведе Корине Зутер с 225 точки от три състезания. Тя е следвана от Естер Ледецка със 182 и Никол Шмидхофер със 154. Лидерка в генералното класиране остава Микаела Шифрин (826), която не участва в днешното състезания. /БГНЕС