Жана Божиновска: Нова преговорна рамка няма да има, ВМРО-ДПМНЕ спира конституционните промени

Северна Македония няма да започне преговорния процес с Европейския съюз до края на годината. Опозицията не желае да спомогне за осъществяването на конституционните промени и се надява, че ако спечели изборите ще договори нова преговорна рамка.


Това заяви в интервю за БГНЕС известната македонска журналистка Жана Божиновска, с която говорим за причините, които спират РС Македония да започне преговори за членство с ЕС.

Божиновска заяви, че преговорният процес няма да започне скоро, тъй като Скопие не е осъществило конституционните промени, заложени във „френското предложение“.

„Ако съдим по това как стоят нещата в държавата, преговорният процес между РСМ и ЕС няма да започне сега, тъй като конституционните промени не са извършени, а няма и време (до Европейския съвет през декември), когато да бъдат започнати тези промени“, каза тя.

Процесът се бави, защото опозицията не е съгласна с промените. „Без нея не може да се достигне до мнозинство от 2/3. Знаем, че са нужни 80 депутата, които към момента не могат да се съберат“, добави Божиновска.

Журналистката смята, че отказът на опозицията да спомогне за осъществяването на промените се дължи на това, че ВМРО-ДПМНЕ възприема нуждата от промяната на основния закон на РСМ като „български диктат“. Според Божиновска опозицията в РСМ се надява, че, ако спечели изборите, ще договори нова преговорна рамка с блока на 27-те.

„За тази ситуацията, в която сега се намираме, се знае каква е причината – конституционните промени. Защо не са извършени те? Опозицията е против. Много пъти повториха, че няма да гласуват за такива промени, защото според тях това е български диктат. Много пъти казаха, че ако дойдат на власт, ще се потрудят да издействат нова преговорна рамка, (за което са сигурни, че ще успеят) която би била по-добра за нас. Ако следим изявленията от ЕС и европейските политици, то ще разберем, че нова преговорна рамка няма да има и бих казала, че е илюзия да се очаква нова рамка и нови условия за начало на преговорите“, каза журналистката.

Божиновска не смята, че Северна Македония е заплашена от изолация, вследствие на отказа си да осъществи промените, но също така твърди, че никой не може да прогнозира кога страната най-после ще започне преговори с ЕС.

„Не може да се говори за изолация, все някога ще започнем преговорите. Кога точно ще стане това зависи от новата власт, тъй като ще имаме избори през следващата година. Който и да формира новата власт, в един момент ще се стигне до там конституционните промени да бъдат приети, а кога ще бъде това, наистина никой не може да каже“, заяви тя. /БГНЕС