Желязко Радуков: Трябва да дадем време на РСМ да реши дали иска да влезе в ЕС, или не

Трябва да дадем време на нашите приятели от Република Северна Македония да решат дали искат да влязат в Европейския съюз, или не.

Това заяви на брифинг в МВнР Желязко Радуков, главен експерт, по повод езика на омразата и изявленията за липса на компетентност, след като Комисията по исторически и образователни въпроси публикува препоръките си, предаде репортер на БГНЕС.

Радуков подчерта, че трябва ясно да си дадем сметка, че в РСМ има едно позициониране между онези, които са "за" и между онези, които са "против" ЕС и европейските ценности изобщо.

"Трябва ясно да си даваме сметка, че коментарите, отправени след публикуването на Протокола, са от хора, които, първо, не са от управляващите на РСМ и са извън вътрешнополитическия контекст", каза той в отговор на въпрос на БГНЕС.

Радуков каза, че на този етап не счита, че трябва да се вземат мерки и че трябва да се даде време на РСМ да решат накъде да поемат – към европейска интеграция или не.

По повод отбелязването на 100-годишнината от създаването на Македонската патриотична организация (МПО) Радуков информира, че МВнР обмисля нивото на участие на българската страна в честванията в САЩ. Той подчерта, че по-късно ще информират за взетото решение. /БГНЕС