Желязков: Амбициите на бъдещото правителство се свеждат до 6 месеца

Имаме променена ситуация в обществото и нейното отражение е в парламента. Този парламент не може да излъчи стабилно мнозинство. Партиите подкрепят тематични, ад хок мнозинства. Такъв парламент със сигурност може да излъчи някакво правителство, но не и стабилно такова. Това заяви по БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Росен Желязков.

Поведението на "Продължаваме промяната" ще е функция на решението на президента за връчването на третия мандат, смята Желязков.

"Днес президентът каза, че не очаква сделка между партиите, а каква ясна програма. От две седмици насам става ясно че амбициите на едно евентуално бъдещо правителство се свеждат до 6 месеца. В този смисъл ние не очакваме да може да се състави правителство, което ще е по-добро издание на настоящото."

Има срутване на конструкция на коалицията и тези пукнатини могат да бъдат залепени при едно гласуване, но надали ще бъдат стабилна опора за взимането на каквито е да е управленски решения.

Нашият геостратегически и цивилизационен избор е да участваме в ЕС и НАТО и около тези ценности ще търсим партньори за управление, независимо кои са те, заяви Росен Желязков.

"През последните седмици управляващото мнозинство взимаше емоционални, а не трезви решения, може би под влиянието на наратива, зададен от изпълнителната власт. Този наратив продължава - чертаят се разделителни линии не само вътре в коалицията, но и към сегашната опозиция. Чувството за самодостатъчност и арогантност от страна на управляващото мнозинство попречи на нормалния политически диалог", каза още депутатът.

Свидетели сме на паниката, която се случи от това, че има ясна позиция за манипулация на снимките от спалнята на Борисов, категоричен е Росен Желязков.

"Когато в обществения дебат имаме снимки и видеа, а не текстове и анализи, започваме да говорим не с думи, я с пиктограми. Разказ по картинка, който се обогатява с хипотези, те започват да се насаждат по модела на Гьобелсовата пропаганда", коментира той.

По думите му днешното изслушване на главния прокурор Иван Гешев в парламента е било "режисирано", а участниците са подбрани, за да се получи истеричен опит за омаловажаване на експертизата на снимките. /БГНЕС