Желязков ще покаже как България пази границите на ЕС на Волфганг Соботка

Председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка ще бъде на официално посещение в България. Визитата е по покана на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

На 10 октомври двамата председатели да посетят участък от сухоземната държавна граница, където ще разгледат инженерното възпрепятстващо съоръжение и системите за наблюдение. Те ще бъдат запознати с дейността на „Гранична полиция“, както и с контрола и мерките за предотвратяване на опитите за незаконно влизане в България, съгласно изискванията и стандартите, прилагани в страните от Шенгенското пространство.

След това Росен Желязков и Волфганг Соботка ще посетят ГКПП „Капитан Андреево“, за да наблюдават в реално време обработването на документите и извършването на граничния контрол на преминаващите превозни средства и лица. Председателите на законодателните институции на България и Австрия ще бъдат информирани и за дейността на съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция.

По-късно същия ден председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка ще положи венец пред Паметника на незнайния воин в София. Веднага след това ще започне срещата на Росен Желязков и представители на различните парламентарни групи в 49-ото Народно събрание с председателя на Националния съвет на Република Австрия. След нея председателите на парламентите на България и Австрия ще дадат съвместно изявление за представителите на медиите.

В програмата на официалното посещение на председателя на Националното събрание на Австрия Волфганг Соботка са предвидени срещи с президента на България Румен Радев, с министър-председателя Николай Денков и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. /БГНЕС