Желязков: Трансформацията не е загуба на конкурентно предимство, а придобиване на такова

Какво може да направи парламентът. Парламентът най-напред трябва да съществува. Предпоставката нещо да се прави, е да го има. Това, което трябва да се направи, е това, което от 45-ото до 48-ото НС не успяха да осъществят, независимо понякога от неимоверните усилия, които накрая се оказаха безполезни. Видяхме в 48-то НС на първо четене минаха голяма част от актовете, но този процес се рестартира и сега.

Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на откриването на конференцията "Зеленият преход в страните от Централна и Източна Европа 2023", предаде репортер на БГНЕС.

“Когато говорим за зеления преход, обвързаността на енергетика, екология и икономика са такива, че не можем да разглеждаме само и единствено в една посока свързана с околната среда, а те са основни свързани с начина, по който се комуникира и се управляват и страховете на хората през следващите десетилетия.

Видяхме от 2019г. само за четири години какви събития се случиха в световен и европейски аспект, а си представяме до 2050г., когато е поставена целта за въглеродна неутралност, имаме седем пъти по четири, т.е. какви предизвикателства предстоят”, добави Желязков.

В краткосрочен план предстоят няколко важни инициативи, които парламента трябва да разреши - Законът за енергията от възобновяеми източници, другото е свързано със Закона за енергетиката и най-вече да се отговори на страховете на хората и битовите абонати касателно регулацията пазара на дребно на електрическа енергия до 2026г. и темата за енергийната ефективност - Закона за енергийната ефективност.

Тези три неща ако съумеем да приемем спешно срочно и да преодолеем с тях страховете на обществото, които сякаш умело се управляват в контекста на управлението на страховете и насаждането на евроскептицизъм, ще сме изпълнили голяма част от ангажимента и смисъла на съществуването на тази легислатура”, смята той.

Според него едната важна тема е да отговорят на очакванията до 2026г. пазарът на дребно да бъде регулиран, а другата важна тема е да са наясно, че поетите национални и индивидуални ангажименти по отношение редукцията за 4 години на 40% намаление на емисиите”, обясни Желязков.

Той коментира, че България е една от страните, която в целта до 2030г. е на пето място по изпълнение. Ние сме след Естония, Литва, Латвия и Румъния. Трябва да използваме този потенциал и трябва да адресираме, че трансформацията не е просто загуба на конкурентно предимство, а напротив това е придобиване на конкурентно предимство. /БГНЕС