Железопътна стачка заплашва икономиката на САЩ

Президентът Джо Байдън в понеделник се опита да посредничи в трудов спор, заплашващ да парализира железопътната мрежа на САЩ със стачки, които ще навредят и на националната икономика, съобщи Белият дом.

„Президентът и членовете на кабинета се свързаха днес както със синдикатите, така и с участващите компании, за да се опитат да предотвратят стачка“, каза представител на администрацията пред АФП, пожелал анонимност.

16 септември е крайният срок за профсъюзите и железопътните компании в САЩ да постигнат колективен трудов договор. От 12-те синдиката, представляващи различни работници, два все още не са сключили такива договори и техните членове може да стачкуват.

Асоциацията на американските железници предупреди за рязък икономически спад в случай на стачка.

Ще има и политически удар за демократите преди трудните междинни избори през ноември, в които избирателите вече са притеснени от инфлацията в икономиката след пандемията, където проблемите с веригата за доставки са постоянен бич.

Министерството на труда изтъкна в изявление, че „страните продължават да преговарят“. Министърът на труда Марти Уолш „се ангажира да убеди страните за постигане на решение, което да предотврати парализирането на нашата железопътна система. Последваха десетки обаждания от кабинета на президента и висши служители на администрацията“, се казва в изявлението на ведомството.

„Вече виждаме някои последици от действията на железниците, това отново показва, че спирането на нашата товарна железопътна система е неприемливо за нашата икономика и за американския народ и всички страни трябва да работят, за да избегнат това“, гласи становището на министерството. /БГНЕС