Желязков, Димитър Радев и Главчев минаха на консултации при президента

След провала на трите мандата за съставяне на кабинет и категоричното отиване на избори, държавният глава стартира консултациите с потенциалните служебни премиери, предаде репортер на БГНЕС.


Румен Радев заяви, че ще направи всичко възможно процесът по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен.

„Днес, утре, ако се наложи - и в почивните дни, ще провеждаме срещи. Отложил съм и наситената си международна програма за следващите 10 дни, която включваше посещение на чужд президент и мои официални визити в чужбина", каза държавният глава.


Около час по-късно на „Дондуков" 2 дойде председателят на парламента Росен Желязков, който е една от възможните кандидатури за служебен премиер. В ранния следобед държавният глава разговаря и с управителя на БНБ Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев.


Управителят на БНБ Димитър Радев след срещата с президента заяви, че има правила на ЕЦБ, които забраняват на управители и подуправители да заемат политически постове. Председателят на Сметната палата Димитър Главчев и председателят на НС Росен Желязков запазиха мълчание след посещението си в президентската институция, но по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова нито Главчев, нито Желязков да бъде следващият служебен премиер.

До този момент служебните премиери се назначаваха по собствена преценка на президента Румен Радев, но с промените в Конституцията направени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС президентът трябва да избира сред девет кандидатури- председателят на Народното събрание, председателят на Сметната палата или заместниците му, управителят и подуправителите на БНБ, омбудсманът или заместниците му. Заместниците на управителя на БНБ-Димитър Радев са трима Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков, но управителят на БНБ вече заяви, че според ЕЦБ има правила, които забраняват те както и самият той да заемат политически постове. Омбудсманът Диана Ковачева пък на 24 януари тази година беше избрана за български съдия в ЕСПЧ с 9-годишен мандат, а нейният заместник Елена Чернева-Маркова подаде оставка изненадващо и по тази причина не може да бъде посочена за служебен премиер. Това стана ясно на 27 март, в деня, в който беше връчен и върнат вторият мандат от ПП-ДБ.

Заместниците на председателя на Сметната палата са Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева. Консултации с тях тепърва ще се състоят. /БГНЕС