Желко Комшич: Сръбската стратегия е заплаха за мира на Балканите

Стратегията за отбрана и национална сигурност на Сърбия ще означава нарушаване на регионалния мир и стабилност. Тя е враждебна към Босна и Херцеговина. Това заяви хърватинът Желко Комшич, който е член на колективното председателство на страната, което освен него включва представител на сръбската и мюсюлманската общности.

Комшич призова сръбския президент Александър Вучич незабавно за спре Стратегията, преди да е станало твърде късно, припомняйки, че раните от последната сръбска агресия и геноцид са все още свежи.

"Ако в Сърбия мислят да се откажат от Дейтънското мирно споразумение, нека го кажат - ще се радваме да уредим нещата в Босна и Херцеговина по различен начин", каза Комшич.

Срещу документа се обяви и социално-либералната Наша партия.

„Сърбия със своята отбранителна Стратегия отново показа териториални претенции към Босна“, заявиха от политическата сила. „Парадоксално е, че в същата стратегия е посочено, че сепаратизмът е една от най-големите заплахи за мира в региона и едва след няколко изречения сепаратизмът се насърчава“, се подчертава още в позицията. /БГНЕС