Желязков: Искаме среща в Брюксел по плана за пакет „Мобилност”

Поискали сме в края на юли месец среща с новото председателството на Европейския парламент и транспортната комисия, ако към този момент имаме новоизбрани председатели. Това заяви транспортният министър Росен Желязков във връзка с действията на страната ни по Пакета за мобилност I, предаде репортер на БГНЕС.

Днес Желязков проведе координационна среща с част от новоизбраните български евродепутати, както и представители превозвачите, на която са били обсъдени евентуалните действия на страната ни.

„В момента имаме институционална несигурност по отношение на избора на председател на комисията, председател на европарламента, както и председател на транспортната комисия“, уточни Росен Желязков и допълни, че е постигнат консенсус в националната позиция по отношения на подхода на правителството, представителите ни в ЕП и индустрията.

Колкото по-скоро имаме председател на ЕП, конструирана транспортна комисия, както и ясни имане на докладчиците по отделните досиета, толкова по-добре, смята транспортният министър.

Росен Желязков бе категоричен, че Българи отново ще настоява да бъде разгледано на първо четене законодателното предложение по отделните досиета. „В рамките на Съвета ще търсим подкрепата и на други държави, с които имаме сходни виждания по отделните компоненти, като по този начин разширим кръга на групата на единомислещите.

От своя страна всички присъстващите евродепутати изразиха подкрепата си.

„Оказа се, че сме били прави през цялото време да искаме отлагаме на Пакет мобилност за следващия мандат. Защо? Защото 2/3 от тези, които внесоха пакета, не са в този парламент. Това означава нови хора, с които да можем да разговаряме и да постигнем повече, отколкото със старите. Шанс да има нов председател на комисията по транспорт, който съблюдава правилата и устава повече, отколкото стария. Имаме шанс да постигнем повече“, смята евродепутатът Андрей Новаков.

Той подчерта, че е от изключителна важност постигнатото единомислие между всички партии по темата, което я превръща в национална задача. /БГНЕС