Мечка нападна гъбарка над Разлог, затвориха парка и атракциона

33-годишна жена е в болницата в Разлог след като бе нападната от мечка тази сутрин край парка за танцуващи мечки над гр. Белица. Пострадалата е в хирургичното отделение на МБАЛ-Разлог в стабилно състояние, паркът и атракциона под него са затворени за посетители, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

„В момента състоянието на жената е стабилно, но е доста изплашена. Нахапана е доста по тялото и крайниците. Контактна е. В момента извършваме хирургична обработка на раните. Раните са дълбоки, но към момента жената е без опасност за живота. За сега не се налага жената да бъде транспортирана в друго лечебно заведение. Кръвозагубата не е голяма”, каза д-р Георгиев-хирург в болницата в Разлог.

„Сутринта в 6.45 ми звънна телефона, с разтревожен глас ми казаха, че мечка е нападнала жена в района на „Мечкарника“, обясниха ми, че става въпрос за дива мечка, която е нападнала гъбари. Буквално 5 минути, след като хората са влезнали в гората мечката е нападнала жената. В гората са били мъж, жена и две деца. Мечката е атакувала в гръб жената, а останалите са започнали панически да викат, може би и това е бил ключовият момент, за да я остави”, обясни на местопроизшествието кметът на Белица Радослав Ревански.

Той каза, че жената в момента е в болницата в Разлог, има разкъсвания по почти цялата лява част на тялото. Най-сериозна е раната на рамото, без опасност за живота е.

На снимката: Ревански

„Сега на място сме всички ресорни институции, още в 7 часа сутринта информирах областния управител, който от своя страна информира РИОСВ и полиция. Много е сложна процедурата, но аз като кмет направих предложение за отстрел на мечката, но се оказва, че трябва да се направи протокол и да чакаме Министъра на земеделието и този на МОСВ, да вземат решение. Информирал съм и ловджиите, които са в готовност, но не можем да предприемем нищо и да нарушим закона“, посочи кметът на Белица.

Мечката и друг път сме я виждали, това каза и един от горските. Засичана е и на камерите на Парка за танцуващи мечки. Буквално преди час тя е видяна отново, но този път край пътя. „Поради тази причина забраних достъпа за жители и гости в парка, за да няма риск и евентуално втори инцидент. Всички гъбари, които бяха в гората са изтеглени, очакваме още двама от тях да слязат. Организиран е и транспорт, за да сме сигурни, че няма да пострадат”, добави Ревански.

Той обясни, че инцидентът е станал на 100 м. от входа на мечото селище.

„Това може да се случи, когато животното е стреснато, когато се намират в неговата територия и животното не е видяло човека, който го приближава. Това са вариантите, които могат да предизвикат такава реакция, поясни Калина Вълчинкова от парка за танцуващи мечки.

И добави, че в самия парк, освен техните обитатели, други мечки няма. „Намираме се в гора, планински район, така че диви мечки има и в района.

Наблюдавали сме на камарите, че минават около парка, но вътре в самия парк дива мечка не е влизала”, добави служителката на парка.

Що се отнася дали дива мечка може да се приспособи и да живее в парка Вълчинова обяви, че това не е възможно.

На изхода на Белица има полицейски патрул, който връща посетителите на парка и атракциона. /БГНЕС