Жени Павлова: Как на Острова поставиха 30 милиона ваксини?

Половината от всички пълнолетни във Великобритания са получили първата си доза ваксина срещу коронавируса, похвали се министърът на здравеопазването на Обединеното Кралство Мат Ханкок, в края на миналата седмица.

„Вчера ваксинирахме повече хора от всеки друг ден“, написа Мат Ханкок в Twitter. „Радвам се, че мога да кажа, че сега сме ваксинирали ПОЛОВИНАТА от всички пълнолетни хора във Великобритания. Ваксинационната кампания е национална история на успеха – и изходът ни от тази пандемия.

Премиерът Борис Джонсън се ваксинира в опит да докаже безопасността и ефективността на ваксината на „АстраЗенека“, която е поставена на около 40% от имунизираните.

На 22 март 2021г. статистиците на Острова отчетоха и най-ниската стойност на смъртните случаи от септември миналата година – 17.

Национална история на успеха или просто добра организация на процеса?

Ваксинационната кампания започва с ясни и достъпни за всички правила, публикувани на сайта на правителството и широко разгърната комуникационна стратегия. Всички желаещи да се ваксинират са разпределени в групи според възрастта, професията, заболяванията им. Критериите са ясни и прозрачни и не се правят изключения.

Личните лекари уведомяват своите пациенти чрез писма и sms за възможните дати. Ако пропуснеш да запазиш час, защото не ти е удобно, не се чувстваш добре или поради друга причина, следващата седмица ще получиш нов sms. Ако пропуснеш няколко възможности, твой ангажимент е да се обадиш.

Другият възможен начин да се включиш във ваксинационната програма е централизирано чрез здравната им система NHS, но задължително проверяват дали попадаш в групата, която в момента подлежи на имунизация. Няма зелени коридори, няма имунизиране на пиари.

Вашият час е 12:51 във вторник

Подобно съобщение получавате след като сте казал кой ден ви е удобно. Защо 12:51? Странно изглежда, но истината е, че всяка минута поставят ваксина в т.н. хъбове. Това са специално определени места – не само здравни заведения, но и музеи, огромни кафенета и други пространства, които могат бъдат превърнати в безопасни и удобни центрове.

В определения час отиваш на опашката, която в първия момент изглежда стряскащо дълга, защото хората са се наредили през 2 метра един от друг. И докато пресмяташ колко време ще загубиш, до теб идва доброволец, който ти дава картонче с името ти и датата и часа на първата и втората ти имунизация. Всичко е предварително подготвено, за да не се бавят хората. Опашката се стопява за минута, защото в този хъб в Челси има 18 кабинета, в които се правят ваксини. На входа се мери температурата на всеки преди да бъде упътен към съответния кабинет. Лутане няма, няма излишни движения- просто следваш цветната линия, която са ти посочили. Координацията е безупречна, за да няма струпване на хора. Отново са включени доброволци, които не само съдействат за правилното движение на желаещите да се ваксинират, но и след всеки пациент дезинфекцират столовете и повърхностите, до които някой се е докоснал.

Преди да бъде поставена ваксината, лекар подробно разпитва за заболяванията, за приеманите лекарства и информира всеки за възможните реакции.

И не, не се подписва информирано съгласие преди да бъде поставена която и да е ваксина. Въпрос, който често се задава поради това изискване в някои държави.

Но да се върнем в началото - „Национална история на успеха или просто добра организация на процеса?“. Дали е успех ще се оценява след време. Днес можем да кажем само, че цифрите в Обединеното Кралство са повече от впечатляващи – от близо 70 000 нови случая на ден през януари до около 5 000 през последната седмица. А смъртните случаи - от над 1800 в най-черните дни до 17 на 22 март 2021г.

Със сигурност, обаче, премиерът Борис Джонсън може да се похвали с добрата организация на ваксинационния процес. /БГНЕС

------------------------------------------

Коментар на Жени Павлова от Лондон, медиен експерт и журналист.