Жените могат да „надушват“ дали мъжете са самотни или женени

Често се казва, че очите са прозорец към душата на човека, но носът може да е задната врата към спалнята. Нови експерименти са установили, че хетеросексуалните жени всъщност могат да усетят кои ухажори са свободни и кои са заети, съобщава „Сайънс алерт“.

Експериментите показват, че нивата на тестостерон при мъжете могат едва доловимо да варират в зависимост от това дали мъжете са свободни, или са в сериозна връзка. Все още не е ясно дали тези хормонални промени могат пряко да променят външния вид на човека или неговия аромат, но първоначалните експерименти показват, че това е възможно.

В австралийско проучване от 2019 г. 82 хетеросексуални жени на възраст между 18 и 35 години са помолени да оценят телесните миризми и лицата на хетеросексуални мъже. Половината от жените са били самотни, а другата половина са били в партньорски отношения. Всяка жена оценила 3 самотни и 3 заети мъже, избрани на случаен принцип от група от 89 анонимни участници. Изследователите дали на мъжете тениска, в която да се потят в продължение на 24 часа, а мъжете предоставили своя цифрова снимка в паспортен стил за експеримента. Изследователите изрязали подмишниците от всяка тениска, които били съхранени в бутилка с винт, за да могат жените да ги помиришат. При подушването на анонимните мъжки миризми от бутилките, на участничките били задавани въпроси като "Колко ви харесва/не ви харесва тази миризма?" и "Колко секси е тази миризма?". След това лицата на тези миризми били представени на жените на случаен принцип. Когато разглеждали портретите, участничките оценявали мъжете по тяхната привлекателност, сексапил, интелигентност, лоялност, доброта, надеждност, мъжественост и дали изглеждат като добър партньор. В крайна сметка изследователите установили, че телесната миризма на самотните мъже миришела по-силно на всички жени, отколкото естественият аромат на мъжете, които са в партньорски отношения.

В експериментите от 2019 г. не са изследвани менструалните цикли и нивата на тестостерон, но авторите казват, че техните открития са "в съответствие с предишни изследвания, които показват, че самотните и партньорските мъже могат да бъдат разграничени въз основа на техните нива на тестостерон, че по-високите нива на тестостерон са свързани с по-силно миришеща телесна миризма и че по-интензивните телесни миризми се оценяват като по-мъжествено миришещи".

Проучване от 2010 г. например установява, че самотните мъже имат по-високи нива на тестостерон, отколкото заетите. Това не само ги прави по-конкурентоспособни в сферата на запознанствата, но и естественият мирис на телата им с високо съдържание на тестостерон би могъл да сигнализира на другите по недвусмислен начин за тяхната физическа годност, жизнеспособност и сексуална наличност.

"От еволюционна гледна точка за жените може да е изгодно да могат да откриват химиосигналите, които означават двойка, и в крайна сметка да избягват ухажването на партньорски мъже (особено с потомство) поради относително намалените ресурси, които те могат да предложат", пишат авторите на изследването от 2019 г.

Но има и друго обяснение и то е далеч по-малко привлекателно: Предполага се, че женените мъже имат по-добро здраве и хигиена от самотните мъже. Нещо повече, установено е, че някои състояния на физическото здраве водят до забележима промяна в телесната миризма. Храненето също може да промени до известна степен миризмата.

В проучването от 2019 г. например на участниците от мъжки пол не е било позволено да използват парфюм или продукти за почистване на тялото, когато са носили тениските си. През 2009 г. обаче проучване установи, че младите студенти от мъжки пол, които са използвали антимикробен спрей или ароматно масло, са се чувствали по-уверени и привлекателни.

Миризмата вероятно е най-пренебрегваното от науката човешко усещане и въпреки това нашето сексуално и социално поведение изглежда е тясно свързано с носа ни. Част от проблема е, че не осъзнаваме напълно начина, по който миризмата ни влияе. Сигналите от миризмата всъщност заобикалят част от мозъка ни, известна като таламус, която играе важна роля за вниманието и съзнанието. Когато заглеждате някого в бар, има голяма вероятност несъзнателно да доловите и неговия аромат. /БГНЕС

Канбера / Австралия