Жените мотоциклетистки – невиждана мощ срещу насилието и дискриминацията

„Ние сме физическо лице с нестопанска цел. Ние сме 16 жени мотористки, които неформално представляваме една Фейсбук група от 600 жени. Като цяло имаме стандартен начин на управление и се финансираме с членски внос“, каза Лили Осойска, която е председател на УС на Сдружението на жените мотористки, предаде репортер на БГНЕС.

Движението поставя акцент на борбата с домашното насилие и дискриминацията над жени.

„Популярни сме с няколко национални събития. Една от основните ни кампании е националната кампания против домашното насилие. Тя протича във всички социални мрежи. Заснемаме видеоклипове, които провокират едно по-атрактивно виждане на тази тема от страна на общностите. Също така представяме книги, писани от жени, които са претърпели домашно насилие. Шествия с мотори, които привличат общественото внимание върху темата. Ще имаме поредица от дейности в различни точки на България, за да защитим жените от домашното насилие”, каза тя.

Борбата с рака на гърдата е друг основен елемент в социалната дейност на представителките на сдружението.

„Кампания, която правим ежегодно е националната кампания срещу рака на гърдата. Провокираме ранен скрининг у жените и момичетата, който предотвратява загуба на човешки животи. Партнираме си със сродни организации, но държим освен информационни дейности, да провокираме жените да отидат на преглед. Миналата година в Пловдив над 70 жени получиха безплатен преглед и консултация“, информираха представители на сдружението.

Сдружението иска да популяризира и некомерсиалните туристически дестинации в България.

„Пътуваме, за да популяризираме българското. Има безкрайно много туристически дестинации, които не са популярни“, казаха още те.

Жените мотоциклетистки призоваха за повече толерантност на пътя спрямо мотористите и казаха, че е време да отпаднат стереотипите, които се свързват с този вид транспорт и голяма страст за много хора. /БГНЕС