Жертвите на наводненията в Германия вече 156, очаква се ново бедствие

Броят на жертвите след опустошителните наводнения в Западна Германия се увеличи до най-малко 156, според полицейски доклад, публикуван в Кобленц.

Само в един район на Арвайлер (федерална провинция Рейнланд-Пфалц) броят на жертвите на бедствието се е увеличил до 110.

"Има опасения, че ще има още смъртни случаи", заяви полицията.

В същото време правоохранителните органи подчертаха, че са известни общо 670 пострадали. Възможно е и този брой да се увеличи.

В Северен Рейн-Вестфалия са загинали най-малко 45 души. Най-малко един човек е станал жертва на бедствието в провинция Берхтесгаденер-Ланд (федерална провинция Бавария).

От понеделник на запад и югозапад на Германия валяха силни дъждове, причиняващи опустошително наводнение. Поради дъждовете притоците на Рейн Ар и Мозел, както и малките реки Зауер, Прюм, Нимс, Кил и Ерфт, наводниха бреговете. Федералните провинции Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц бяха под удара на стихията. Освен това в събота вечерта управлението на кризисни ситуации в Траунщайн обяви, че поради наводненията е обявен извънреден режим в югоизточната част на Бавария в района Берхтесгаденер-Ланд. Напрегната е ситуацията и в източната част на друга германска провинция - Саксония.

Ново наводнение с „исторически размери“ заплашва югоизточна Германия. Тази оценка беше направена от FOCUS Online, позовавайки се на експерти в областта, съобщава ТАСС.

Изчислява се, че нивото на водата в реките Берхтесгаденер Ахе, Траун и Тиролер Ахен може рязко да се повиши в неделя вечер. Редица къщи вече са наводнени в някои населени места. Освен това нивото на водата само в Берхтесгаденер Ахе вече е с 1,5 м по-високо от предвиденото.

Тази седмица дъждовните бури от понеделник на запад и югозапад на Германия доведоха до силно наводнение. Поради проливни дъждове притоците на Рейн – Ар и Мозел, както и малките реки - Зауер, Прюм, Нимс, Кил, Ерфт наводниха бреговете. Повече от 140 души загинаха от последиците от невижданите до сега наводнения. / БГНЕС