Жителите на „Младост“ избират визията на бъдещия парк „Въртопо“

По-зелен или огласен от детска глъч и изпъстрен с разнообразни атракциони да бъде бъдещият парк „Въртопо“. Това ще могат да решат жителите на най-големия район в София - „Младост“, в който по официални данни живеят 120 000 души, а по неофициални – около 200 000. За целта ще бъде изработен сайт, в който в следващите две седмици живущите ще могат да изберат един от 11-те проекта, изработени от 11 колектива от третокурсници от специалността „Архитектура“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия. От днес проектите им са изложени в парка, намиращ се срещу общината в „Младост“, предаде репортер на БГНЕС.

арх. Стефан Стефанов, независим кандидат за кмет на „Младост“

„Задачата на студентите беше да покажат как би изглеждала парк „Въртопо“ в завършен вид. Това са 11 проекта, 11 виждания на 11 групи от студенти, които са работили върху това задание в рамките на един семестър. Отличени бяха три, но финалната дума ще имат жителите на „Младост““, заяви независимият кандидат за кмет на „Младост“ арх. Стефан Стефанов, който тази вечер официално откри изложбата.

Досегашният главен архитект на района обясни, че съществуващите паркове в квартала са претъпкани и недостатъчни за желаещите да прекарат време в тях.

„По Общ устройствен план в „Младост“ имаме две огромни територии. Това са парк „Въртопо“ и парк „Източен“. В момента тези огромни територии, които са над 200 дка., стоят като запустели ниви и поля, в които има само змии и кърлежи. Много е важно тези огромни територии да се превърнат в паркове. „Въртопо“ няма да обслужва само „Младост“, а „Студентски град“ и „Дървеница“. Ще има достъп до него и от други части на града“, посочи арх. Стефанов.

Кандидатът каза, че след като жителите на „Младост“ кажат какъв да бъде бъдещият парк „Въртопо“, ще бъде изготвено задание, след което Направление „Архитектура и градоустройство“ ще възложи проекта на съответните проектанти.

„След това ще се премине към отчуждаване на териториите. И в двата парка териториите не са общински. Те, обаче, са отредени за парк. Важно е да се каже, че ще се отчуждават само алеи, атракции и всички необходими за това територии. Няма да има нужда да се отчуждават всички над 200 дка. Понеже това е непосилна задача за бюджета, не само на района, но и на Столичната община“, обясни арх. Стефанов.

Трудът на отличените екипи на първите три места беше възнаграден от независимия кандидат за кмет на „Младост“ с парична награда. Освен това арх. Стефанов обеща да включи младите хора в целия процес по реализирането и изграждането на един парк, започвайки от идеята, през подготовката на работните проекти, строителството, та чак до приемането на завършения парк.

Според него разкриването на нови паркове, както и появата на такива с мащабите на Южния парк и Борисовата градина, са наложителни от една страна, за да дадат възможност на жителите на „Младост“ да прекарват свободното си време близо до домовете си, а от друга - това ще допринесе за намаляване на замърсяването на въздуха, на трафика и освобождаване на места около Южния парк и Борисовата градина в почивните дни.

След откриването на изложбата независимият кандидат подкрепи недоволството на жителите от бл. 18, които за пореден път протестират срещу работата на Центъра по наркомании, който неотдавна се премести от ул. „Пиротска“ в двора на УМБАЛ „Света Анна“. Реакцията им е провокирана от факта, че центърът се намира в близост до детски градини и училища, а освен това откакто наркозависимите идват в района, са зачестили кражбите. Живущите настояват центърът да бъде незабавно премахнат от района./БГНЕС