Жителите от кв. „Редута“ се вдигнаха на протест, заради затворено от години читалище „Отец Паисий – 1936 г.“

Народното читалище „Отец Паисий-1936 г.“ в столичния квартал „Редута“ се руши от десетилетия. Сградата е в окаяно състояние, градинката пред него не се подържа и се е превърнала в свърталище на бездомници. Достъпът до читалището е ограничен, затова жителите в квартала от 4 юни се вдигнаха на протест с искане културният храм отново да отвори врати и да заработи с пълна сила. Всяка вечер от 17:30 до 20:00 ч. с мирен поход по пешеходната пътека ще протестираме, за да създадем дискомфорт на градския транспорт и от Столична община да ни обърнат внимание.

Това заяви за БГНЕС Юлиан Андреев, председател на гражданската инициатива „Да спасим читалище Отец Паисии-2023“ и координатор на 24-МИР -София от Народна партия „Български гласъ“.

Многократните обещания от кметството на общината в продължение на 15 години и нулево свършената работа, накараха хората да излязат на протест.

Протестиращите споделят, че читалището е заключено от сегашното настоятелство, но по документи то работи, извършват се извънкласни, извънчиталищни дейности, за което получават субсидии. А както се вижда реално то не работи, то не е отворено и не извършва никаква дейност, казва един от протестиращите.

„Кметът на района не прави нищо, той иска да дискредитира нашата гражданска инициатива. Това не е политическа пропаганда, защото читалището е на всички граждани. Единственият начин да спасим читалището е с подкрепата на всички вас", с този призив се обърна към протестиращите Юлиан Андреев.

Протестиращите ще събират подписка, с която ще набират членове за сдружението в защита на читалище "Отец Паисий - 1936". Тяхното основно искане е читалището да е достъпно за всички със своята културна и художествена дейност.

„Ние от НП “Български гласъ“ подкрепяме активно гражданската позиция на жителите от кв. Редута и заставаме зад тяхната кауза. Въпрос на чест и отговорност е да съхраним българското културно наследство, защото народно читалище „Отец Паисий-1936“ е признато от ЮНЕСКО за част от нематериалното културно наследство на света. Само от нас зависи да съхраним българщината и да не допуснем едно културно средище да отиде в забвение“, се казва в призива. /БГНЕС