Житната реколта в Русенско е пред провал заради дъждовете

Поройните дъждове провалят реколтата от пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица в Русенско. Почвата е мокра и на много места житото е на земята. Прибирането на зърното се бави, защото машините не могат да влязат в масивите.

В землището на село Бръшлян вече трябваше да има комбайни, но скоро няма да има такава възможност.

"Продължилите 15-20 дни дъждове дадоха изключително лош старт на по-нататъшното развитие на реколтата и вече виждаме едно чувствително закъснение с нормално започване на жътвената кампания. Освен това в резултат на валежите и силната буря, която се разрази, една част от посевите са полегнали, но при съвременните машини, с които работим, мисля, че няма да има проблем за прибиране на реколтата", каза пред БНТ земеделският производител Йордан Тодоров.

По думите му по-големият проблем, който се очертава, е качеството на самото зърно. В резултат на обилната влага започва развитието на фузариума по класа. В момента не може да се направи изчисление какви са пораженията, защото при различните сортове заболяването е в различни фази.

Според Йордан Тодоров там, където има по-ранно изкласяване и цъфтеж на пшеницата, пораженията могат да бъдат по-големи.

"Валежите са локални. Преди два дни в Бръшлян падна 40 литра дъжд, а в Русе - 80. Ние си имаме собствена метеостанция, където водим ежедневни наблюдения, само за месец юни валежът е над 130 литра на квадратен метър, а за април и май надхвърля 250 литра", коментира още земеделецът.

Според него дори и да се покачи цената на пшеницата, то няма да е чувствително. Производителят прогнозира, че очакваният добив ще бъде над 700 кг от декар, което в сравнение с миналата година би било един добър добив. /БГНЕС