Живко Георгиев: „Продължаваме промяната“ е сериозен проект

Протестният вот изигра роля, но не беше определящ за резултатите от изборите. Това заяви в интервю за БГНЕС социологът Живко Георгиев.

„Големият протестен вот не е в този мажоритарен избор. Той е вот срещу политическото статукво, вот за промяна. Протестният вот изигра роля, но не беше определящ за резултатите от изборите. Той щеше да изиграе роля ако имаше избирателна активност над 50%“, заяви социологът

Той коментира бъдещето на новата политическа формация „Продължаваме промяната“ и паралелите, които някои граждани правят между нея и НДСВ.

„Този проект ще е сериозен. Не казвам, че ще се конституира, като една стандартна политическа партия, но поне докато изпълни своята мисия, която е разглобяване на стария политически модел, няма да се окаже НДСВ. Решаващото за нейното бъдещо развитие ще са местните избори. Там „Продължаваме промяната“ ще трябва да вземе солидни позиции на равнище местна власт. Нещо, което НДСВ не успя да направи, затова се оказа крехък проект“, каза Георгиев

Сривът на „Демократична България“ и възможната евентуална коалиция с БСП притесняват много избиратели на дясната партия.

„Има риск евентуална коалиция с БСП да отблъсне част от избирателите на ДБ, но не го надценявам. Нека видим коалиционното споразумение. Електоратът на ДБ е рационално мислещ. Ако в споразумението няма видими отстъпки от БСП, рискът ще съществува. Ако е постигнато споразумение, което е убедително и реалистично, няма да има проблем“, смята Георгиев.

Свиването на „Има такъв народ“ е нещо очаквано с оглед на неясната стратегия на партията.

„Те успяха да постигнат висок резултат на предишните избори, защото привлякоха чист наказателен вот, което обаче не означава, че този електорат ще остане лично твой. Сега са останали само тези, които са гласували по убеждение за тях, а са отпаднали онези, които са ги подкрепили, за да накажат статуквото. Сега те се насочиха към други формации. Провалът е породен от неумелата игра, когато бяха първи и разочарованието в електората им, но и се появи партия, която изглежда по-релевантно да създаде мнозинство. ИТН нямаха капацитет. Мисля, че самите те бяха изненадани от високите си резултати на миналите избори“, заяви социологът.

Позицията на „Възраждане“ е изключително любопитна и сложна. Те няма да участват в управлението, но ще могат спокойно да критикуват всички останали, защото няма да носят отговорност. Това според мнозина може да увеличи подкрепата за тях.

„Възраждане безспорно има бъдеще в краткосрочна перспектива. Особено ако партията е успяла да извлече поуки от провалите на Атака, НФСБ, ВМРО. Колкото и да е изгодна тази позиция, толкова е и рискова. Те ще могат свободно да критикуват правителството, а от време на време ще могат да проявяват и конструктивизъм, като подкрепят определени решение. В опозиционното пространство не ги виждам, като съдружници на ГЕРБ и ДПС. Ще трябва да стрелят критики в две посоки, защото иначе ще загубят уникалност и позициониране, ако критикуват само правителството. Дали ще успеят да се възползват от ситуацията или ще изпаднат в изолация, предстои да разберем “, каза Живко Георгиев.

Той смята, че може да се създаде стабилна управляваща коалиция, защото различията на партиите не са от ключово значение.

„Нищо не пречи да има такава коалиция. Различията не са от такова естество, че да създават пречки. Нека си спомним Тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ. Толкова ли бяха общи приоритетите им? Може да има такава коалиция“, категоричен е Живко Георгиев. /БГНЕС