Живко Коцев си оттегли оставката, била подадена под натиск

Оттеглям оставката си, провокирана е и подадена под огромен психологически и морален натиск. Виждам какво се случва в системата на МВР. Срещу мен се развива огромна кампания, стои огромна армия, която желае да ме дискредитира като личност и професионалист мен и моите близки.

Това заяви главният секретар на МВР Живко Коцев, предаде репортер на БГНЕС.

Очаквам да се разгърне този натиск в още по-голям спектър в следващите дни, очаквам всичко. Моята оставка беше използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър, това ме ангажира и задължава, мой дълг е да се върна и да работя, да си изпълнявам служебните задължения, защото вече не става въпрос само за мен като професионалист или личност, а става въпрос за цялата държава и гражданите, добави Коцев.

Обадих се на Радев, те също са имали разговор с господин Коцев. Разбрахме се, че аз няма да придвижа процедурата по уволнението, което се иска от Коцев. Няма да бъде придвижена тази процедура и президентът знае. Това не е редно, добави премиерът в оставка Николай Денков.

Оставката не е мой личен акт. На 3 април бях поканен да съдействам на образувано наказателно производство, явих се в КПКОНПИ, в прокуратурата, след което бяха извършени процесуални действия в служебното ми помещение и в дома ми. Но това, което се твърди за колосални парични средства и други нелепи твърдения, не отговаря на истината, категоричен е Коцев.

МВР и служителите са длъжни да работят в синхрон, координация, това обстоятелство до момента не е изпълнено със съдържание. За да има положителни резултати трябва да се работи в единомислие и партньорство, добави Коцев.

Вчера и аз не знаех къде е господин Коцев, даже изпратих и писмо до ДАНС, бяха му взели телефона и затова нямаше как да се свържа с него. След това се видяхме. Имаше период, в който никой нямаше връзка с господин Коцев, подчерта Денков. Коцев си даде сметката, че бягството е грешният ход, коментира още Денков.

Вчера съм оказвал съдействие на разследващите органи, след това бях в служебният си кабинет и си изпълнявах задълженията, допълни Коцев.

За тези акции аз не бях информиран за тях, разбрах от медиите. Това е спорна практика. Прави впечатление, че участват 3 институции, които са от най-спорните в момента и имахме спорове с ГЕРБ, че трябва да се реформират, уточни Денков.

Следва всеки един служител на МВР да бъде психологически устойчив, да издържа на всякакви форми на динамика, да бъде гъвкав и да посреща предизвикателствата. Преди 30 г. бях обект на посегателство, на въоръжено нападение, причинени са ми болки и страдания, но преодолявайки страха оцелях и сега съм пред вас, с други думи, не, не се страхувам за живота си, каза Коцев.Очаквам всичко към всеки, към момента нямам информация да има заплахи за живота ми, коментира още Коцев. /БГНЕС