Живков: Три дати за затваряне на въглищните централи

"Хранилището в Чирен е пълно около 70%. Прогнозите на анализаторите са, че цените ще останат високи, едва през втората четвърт на 2022 година ще настъпи успокоение на цените на газа. Зависи и каква ще е зимата... В България нямаме дефицит на електрическа енергия и такъв не се очертава".

Това каза пред БНР министърът на енергетиката Андрей Живков и очерта причините за рекордно високите цени на тока в Европа:

"Нещата и в енергетиката се движат от основния принцип на свободния пазар - цените се определят от търсенето и предлагането. В Европа търсенето на газ е огромно вследствие на възстановяване на икономиките след Covid-19, темповете бяха неочаквани и това предполага повишено търсене на енергийни носители. Азиатските пазари също се възстановяват и работят на пълни обороти. В Европа се получи дефицит на природен газ. Големите доставчици пренасочиха доставките към азиатските пазари, които са огромни консуматори. В Европа хранилищата останаха по-малко пълни. Предвид идващата зима, за която се очаква, че ще е студена, цените също се повишават. Борсите отразяват настройката на клиентите, заради притесненията, че газ няма да стигне, цените се вдигат непрекъснато".

Живков подчерта, че най-потърпевши от резкия скок на цените на тока са малките и средните предприятия. "Битовите потребители у нас са на регулиран пазар и това ги защитава от удара на високите цени".

Министърът коментира и темата за въглищните централи.

"Проблемът с бъдещето на въглищните региони е социален, при евентуално затваряне на централите и мините трябва да дадем позитивен сигнал за бъдещето на хората, заети в тези сектори... Досега по този въпрос не е работено и никаква стратегия не е разработвана. Това е нещо, което служебното правителство започва да разработва. Стартът е с обявяването на три възможни дати за затваряне на въглищното производство, които трябва да минат през одобрението на парламента. 2035, 2038, 2040 година", каза той. /БГНЕС