Живописта на Кацамунски - една от странните в българското изкуство

Живописта на Йордан Кацамунски е една от най-странните в българското изкуство и не само в българското. Един самотник, един невероятно изискан и безкрайно интересен художник. Това каза пред БГНЕС художникът проф. Ивайло Мирчев.

В галерия Арте от днес до 8 декември може да се види изложбата-живопис на Йордан Кацамунски /1943-2015/. Тя е по повод пет години от кончината на художника.

Проф. Ивайло Мирчев посочи, че картините носят натурата, носят материята, но по един одухотворен и странен, особен и херметичен начин. „Тези странности са изцяло в неговото духовно поле. Много особен художник“, посочи той.

Професорът посочи, че Йордан Кацамунски не е цветен, не е шарен, той не е бравурен. 'Заради неговата интровертност и вътрешна херметичност, той остава малко неразбран и докосва онези, които все пак малко познават нещо от материята на живописта, познават, обичат тази територия и тези, които са изкушени от живописта. Вижте колко е изискан, колко е нежен", каза Ивайло Мирчев.

Според професора Йордан Кацамунски вече е в голямата история на изкуството.

Откриване на изложбата не се предвижда, има вернисаж днес от 16.00 до 19.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки. /БГНЕС