Животът на животните в столичния зоопарк

Всяка събота посетителите на софийския зоопарк могат да видят как гледачите хранят животните, за които отговарят. Инициативата се провежда за втора година, предаде репортер на БГНЕС.

Малко след 12:30 ч. днес, посетителите видяха с какво и как се храни 56-годишната слоница Артайда. Тя е била цирково животно в Германия, а от 2004 г. живее в зоологическата градина в София. Артайда с охота похапна зеле, диня, тиквички и ябълки. От гледача й, хората научиха, че на ден най-голямото сухоземно животно яде по 80 кг. храна и въпреки, че е огромно по размер може да се промъкне тихо и незабелязано, когато реши. Освен това то има силно развито обоняние и може отдалече да разбере, че някой се приближава към него като предвижда размерът на приближаващия се обект.

„Освен, че хранят животните, гледачите разказват интересни факти за животните, както и за тяхната биология и опазването им в природата”, заяви за БГНЕС екологът Катерина Зарева, която завежда екологичния център в зоопарка.

Тя подчерта, че демонстрационното хранене не означава, че хората могат да хранят животните с продукти, внесени отвън, тъй като те не са преминали през ветеринарен контрол.

„Храната, която ние им даваме е подходяща за тези видове. Всяко животно си има хранителна таблица, изготвена от зооинженери и специалисти. В софийския парк има над 200 вида животни от цял свят. Забраната да се хранят животните от посетителите е много важна за нас. Важно е хората да разберат, че с нищо не трябва да хранят нашите животни”, заяви Зарева.

Има доста посетители, които идват със специално нарязани ябълки и моркови от вкъщи.

„Например за нашата бърнеста мечка Лиъм, която е от Индия и се храни с насекоми, хлябът и сладките плодове биха нанесли големи поражения върху черния й дроб и върху целия й метаболизъм”, обясни още тя.

Зарева разкри, че от скоро в зоопарка е изградена нова волиера (клетка) за демонстрации. Тя се намира до зала „Големи котки – терариум и аквариум” и в момента в нея се отглежда полярната сова Тундра.

„В това място ще се провеждат интересни демонстрации с обучени животни. Вътре гледачите влизат с обучени птици и демонстрират как се храни полярната сова, как лети и обясняват какви са нейните приспособления за живот”, разясни още екологът и подчерта, че това е част от световната тенденция зоопарковете да предоставят образователни програми и демонстрации, насочени към всички посетители.

Част от това е и откритата на 29 юли, по повод Международния ден на тигъра, интерактивна експозиция, която разказва за тях по света. От нея посетителите могат да научат актуална информация за изчезналите и съвременни подвидове тигри, какъв е техният природозащитен статус според Световната червена книга, какъв е исторически ареалът и съвременното им разпространение, както и какви са заплахите пред тях. Има и информация за тигрите в Софийския зоопарк.

Стана ясно още, че от скоро в зоологическата градина се отглеждат двойка сивобузи птици носорози, а от началото на годината са се родили и много бебета - антилопа „Адакс”, скунксове, носати мечета, лопатари и благороден елен. /БГНЕС