Жизненият стандарт и безработицата са най-големите проблеми на Сърбия

Жизненият стандарт и безработицата са най-големите проблеми, пред които е изправена Сърбия в момента, сочат последните проучвания, проведени съвместно от „Блиц“ и „Фактор плюс“.

Това е мнението на 84% от гражданите, докато 68% смятат, че престъпността и корупцията са най-големият проблем. За 30% проблем е въпросът с Косово и положението на съдебната система, за28% състоянието на здравеопазването и имиграцията и 24% състоянието на образованието и опазване на околната среда.

Проучването установи също, че 56 на сто от гражданите смятат, че Белград и Прищина няма да подпишат споразумение, а около 40 на сто смятат, че „замразеният конфликт“ е най-доброто решение в момента.

Що се отнася до европейската перспектива, 36 процента от гражданите вярват, че Сърбия никога няма да се присъедини към ЕС, 30 процента казват, че ще влезе след 2030 г., а два процента - през 2025 г., като 38 процента казват, че Сърбия не трябва се присъединява към Евросъюза, докато 35 процента са казали, че трябва.

Що се отнася до икономическите реформи, 36% от гражданите казаха, че чувстват ефекта от реформите, 24% имат слабо усещане за въздействието им върху живота, , а 11% чувстват пълния ефект./БГНЕС