Жозеп Борел на обиколка в държави от Западните Балкани

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия Жозеп Борел пристигна вчера на посещение в Скопие като част от дипломатическата му обиколка в няколко държави от Западните Балкани.

Програмата му за днес включва срещи с президента Стево Пендаровски, с министър-председателя Димитър Ковачевски, с министъра на външните работи Буяар Османи, с министъра на отбраната Славянка Петровска, както и с председателя на парламента Талат Джафери и лидерите на парламентарните партии, съобщи МИА.

Върховният представител ще даде съвместна пресконференция с премиера Ковачевски от 12 часа, която ще се излъчва по EbS. След това Борел ще участва в събитие, на което ще присъстват представители на гражданското общество, а младежки организации ще представят дейността си за приноса на Западните Балкани към Конференцията на

бъдещето на Европа.

Визитата в Скопие е първата спирка от обиколката на Борел в региона, като освен Северна Македония, той ще посети Албания и Босна и Херцеговина.

Посещението на Борел в Западните Балкани ще потвърди ангажираността и подкрепата на ЕС за региона, включително в светлината на войната на Русия срещу Украйна и нейното въздействие върху сигурността на Европа като цяло, заявиха от делегацията на ЕС.

От Скопие върховният представител на ЕС ще отпътува за Тирана, където ще се срещне с албанския премиер Еди Рама, както и с други представители на правителството и гражданското общество.

Борел ще пристигне в Сараево в сряда, където първо ще посети мисията на EUFOR Алтеа, а след това ще се срещне с властите на БиХ и с представители на политически опозиционни партии, както и на гражданското общество. /БГНЕС

Скопие / РС Македония