Журналистът-герой от "отвличането на Хайнекен" прострелян в Амстердам

Известен нидерландски журналист е откаран по спешност в болница, след като е бил прострелян на улицата в центъра на Амстердам вчера вечерта и остава в тежко състояние, съобщи полицията.

Петер Р. де Врийс - известен в Нидерландия с говора си от името на жертвите на престъпления - "се бори за живота си", каза кметът на Амстердам Фемке Халсема на пресконференция.

Очевидци казаха пред местните медии, че 64-годишният журналист и телевизионен водещ е бил прострелян до пет пъти, включително веднъж в главата.

Полицията съобщи, че са били арестувани трима души, сред които и заподозреният стрелец, но не е дала подробности относно възможните причини за нападението.

Премиерът Марк Рюте каза на пресконференция в Хага, че нападението е "шокиращо и немислимо".

"Това е атака срещу смел журналист и атака срещу свободата на словото, което е толкова важно за нашата демокрация и върховенство на закона," каза той.

Де Врийс е прострелян около 19:30 ч. местно време (17:30 GMT) когато е напускал телевизионно студио след участието си в токшоу.

Рюте и министърът на правосъдието Фердинанд Граперхаус се срещнаха вечерта в рамките на Нидерландския национален координатор по сигурността и борбата с тероризма (NCTV), за да обсъдят стрелбата.

"Това е черен ден не само за хората, близки до Петер Р. де Врийс, но и за свободата на словото“, каза министърът на правосъдието Фердинанд Граперхаус пред журналисти.

"В Нидерландия искаме журналистите да могат да провеждат всякакво разследване, което трябва да бъде проведено, с пълна свобода. Тази свобода беше сериозно нарушена тази вечер."

Комитетът за защита на журналистите призова властите да "определят дали причина за стрелбата е била работата му и да гарантира, че нападателят и ръководителите на атаката ще бъдат изправени пред правосъдието".

Съобщения за солидарност заляха нидерландските социални медии, включително от кралското семейство, които публикуваха на официалната си страница във Facebook, че са дълбоко шокирани от новината и че Де Врийс и близките му са в мислите им.

В миналото Де Врийс е получавал полицейска защита след заплахи, свързани с участието му в наказателни дела срещу високопоставени личности като репортер и в съда. Де Врийс е участвал в няколко дела, довели до призиви от страна на тъмния свят за „ликвидацията му“.

Един от тези случаи е отвличането на бирения магнат Фреди Хайнекен през 1983 г. По-късно книгата на журналиста по случая е претворена във филм с участието на Антъни Хопкинс. Тя разказва историята "отвътре" за планирането, изпълнението, разследването и развръзката - последиците и неизбежния провал на похитителите на бирения магнат Алфред "Фреди" Хайнекен, след като за него бе даден най-големият откуп, плащан някога за отделен човек. Това е едно от най-сензационните отвличания в Европа. Най-богатият холандец - милиардер (починал в началото на 2002 г.) е отвлечен през 1983 г. за три седмици, преди да бъде освободен невредим, след като за него са платени 35 млн. холандски гулдена (около 16 млн. днешни евро). Петимата младежи-похитители са вкарани в затвора, като единият от тях е открит през 1994 г. избягал в Парагвай от журналиста Петер де Врийс, автор на бестселъра "De ontvoering van Alfred Heineken" (1987 г.).

През 2016 г. Де Врийс подаде жалба за смъртна заплаха срещу един от мъжете, замесени в отвличането, прословутия гангстер Вилем Холедер. През 2013 г. похитителят на Фреди Хайнекен, Вилем Холедер, бе осъден за отправяне на заплахи по адрес на журналиста. Холедер в момента излежава доживотна присъда затвор заради участието си в пет убийства.

64-годишният Де Врийс е доверено лице на основния свидетел в съдебен процес срещу наркобарон, който привлече вниманието в Нидерландия, след като през 2019 година бяха убити адвокатът и братът на основния свидетел. Полицията отказва коментар, дали нападението срещу журналиста е свързано с процеса.

Журналистът е редовен участник в токшоутата в страната. Миналата седмица е започнал кампания за събиране на 1 милион евро за разрешаването на случай, свързан с убийството на младата жена Таня Гроен, докато родителите ѝ са живи, за да може „справедливостта да възтържествува“.

Той спечели международната награда "Еми" в категория актуални събития през 2008 г. заради работата му около изчезването на тийнейджърката Натали Холоуей в Аруба през 2005 г.

Държавният оператор NOS съобщи, че напоследък Де Врийс е действал като съветник на Набил Б., държавен свидетел по дело срещу предполагаем крал на наркотици, стартирано през март. Сигурността по случая бе изключително засилена, тъй като през 2019 г. адвокатът на Набил Б. Дерк Виерсум беше застрелян на улицата пред дома му. /БГНЕС