Зимната олимпиада през 2030 ще бъде във френските Алпи, Солт Лейк Сити ще е домакин през 2034

Френските Алпи ще бъдат домакин на Зимните олимпийски игри през 2030 година, след като от Международния олимпийски комитет обявиха, че това е единствената кандидатура и започват "таргетирани дискусии" за провеждането на Игрите. Следващата Зимна олимпиада през 2034 ще бъде в Солт Лейк Сити, САЩ по същата причина.

По този начин Франция ще приеме две Олимпиади в рамките на шест години - летните през 2024 в Париж, както и зимните през 2030 в Ница и околността. Очаква се френските Алпи и Солт Лейк Сити да бъдат потвърдени официално като домакини от МОК през следващото лято.

В същото време Швейцария е фаворит за Зимната олимпиада през 2038 и от МОК обявиха, че кандидатурата на страната ще получи "привилегирован диалог".

Все пак Карл Слос, президент на Комисията за бъдещи домакинства към МОК изтъкна, че все още не всичко е финално. "Кандидатите за домакини трябва да си напишат домашното, решенията не са окончателни", каза той. Това не спря президентът на Франция Емануел Макрон да изрази радостта си от спечеленото домакинство в социалните мрежи. "Иновативни, природосъобразни и инклузивни Игри, които ще накарат Франция и планините ни да блестят. Каква гордост!", написа той в Х. /БГНЕС