„Златен глобус“ 2021: расово разнообразие, критики, политическа трибуна 

78-те награди на Холивудската асоциация за чуждестранна преса „Златен глобус“ в неделя експериментираха с виртуален формат и затвърдиха „Nomadland“ като филм с най-големи шансове да триумфира на холивудския небосклон от награди тази година.

Стрийминг гигантът Нетфликс оглави и филмовите и телевизионните награди.

Британската поредица за кралски особи "The Crown" се оказа особено популярна, като взе четири награди, включително за различни актьорски постижения и за най-добра драма, а Нетфликс спечели още две телевизионни статуетки за "The Queen's Gambit."

Чадуик Боузман спечели посмъртна награда за "Ma Rainey's Black Bottom“, а Розамунд Пайк за „I Care A Lot“, а „The Life Ahead“ на София Лорен спечели за най-добра оригинална песен.

Но в крайна сметка имаше разочарование за надеждата за най-добър филм на Нетфликс за " "The Trial of the Chicago 7", който претендираше за наградата за сценарий за Аарън Соркин, а разочарован беше и "Mank“, неспечелвайки в своите категории.

Повече от което и да е друго холивудско шоу, Глобусите зависят от репутацията си на домакин на звездно, напоено с шампанско парти. В неделя, с всички отсъстващи елементи поради Covid-19, това се доказа.

Шон Пен като един от връчващите наградите

Първоначалният отзив на „Variety“ го нарече „мързелива, безсмислена церемония“, а „Deadline“ нарече шоуто „надуто и гадно“.

Нощният провал пролича и когато първият победител Даниел Калуя за кратко загуби звук при своята реч, принуждавайки водещата в студиото Лора Дърн да се извини.

Не е изненадващо, че самите победители бяха по-щедри в анализа на събитието, макар и все пак доста хладни. Соркин нарече нощта „по-интимна“, а Саша Барън Коен я обяви за „интересна“ и изрази благодарност, че не му се налага да стъпва на червения килим.

Холивудската асоциация за чуждестранна преса, стояща зад наградите, беше подложена на огън тази седмица, след като изданието „Лос Анджелис Таймс“ съобщи, че няма нито един представител на чернокожите сред нейните членове.

И все пак групата - известна с консервативните си избори - в крайна сметка избра разнообразен набор от победители.

Чернокожите наградени бяха Боузман, Калуя, Андра Дей и композиторът на "Soul" Джон Батист, а Клои Чжао стана първата азиатска жена, която спечели наградата за най-добър режисьор.

С приключването на президентството на Доналд Тръмп, все още свеж в съзнанието на либералния Холивуд, глобусите получиха шанс да осмеят бившия президент след отстраняването му от Белия дом.

Соркин даде една от политическите нотки през нощта в речта си за приемане на наградата, цитирайки покойния активист Аби Хофман: „Ако спреш да го правиш, демокрацията се руши“.

"Не се нуждая от повече доказателства от това, което се случи на 6 януари, за да се съглася с това", каза Соркин, позовавайки се на щурма на американския Капитолий от подкрепяща Тръмп тълпа.

Марк Ръфало, победител в телевизионен минисериал "I Know This Much Is True", призова зрителите да „обърнат страницата на жестокото минало на тази нация“.

Барън Коен пък отдели внимание личния адвокат на Тръмп.

„Този филм не би могъл да бъде възможен без моя колега, чисто нов талант, който дойде от нищото и се оказа комедиен гений“, каза той. "Говоря за Руди Джулиани."

Клои Чжао триумфира със своя "Nomadland" - първата най-добра драма, режисирана от жена, и като първата азиатка, спечелила за най-добър режисьор. Много онлайн потребители я похвалиха, че е „огромно вдъхновение за младите азиатски момичета“, добавяйки, че това е „победа за жените навсякъде по света“.

Режисьорът на „Nomadland”, която е родена в Китай, е едва втората жена, която печели престижното отличие. Първата беше Барбра Стрейзанд през 1984 година.

„Не мога да все още да осъзная това напълно, тъй като е толкова трудно да си азиатска жена в изкуството. Но е толкова вдъхновяващо да видим как Клои Чжао влезе в историята тази вечер като първата цветнокожа жена, която печели „Златен глобус” за най-добър режисьор“, написа възторжен потребител в „Туитър.

Тази година е първата, в която за това отличие се състезаваха още две жени - Реджина Кинг и Емералд Фенъл.

Победата на Чжао беше отпразнувана и в китайската социална мрежа Weibo, където мнозина похвалиха нейния талант.

Това е третият пълнометражен филм на 38-годишната Чжао, след „Songs My Brothers Taught Me” и „The Rider”.

Родената в Пекин кинорежисьорка, която сега живее в САЩ наскоро режисира филм на Marvels – „The Eternals”, чиято премиера предстои скоро.

Но други рекорди също бяха счупени в неделя.

Соркин - вече най-номинираният сценарист на Глобусите - стана най-големият победител в категорията за сценарий, заедно с Робърт Болт и Куентин Тарантино. Сега тримата имат по три победи.

А Боузман стана вторият посмъртен победител - и първи от четири десетилетия - за най-добър драматичен актьор. Предишният, Питър Финч, спечели и „Оскар“ за своя звезден обрат през 1976 г. в "Мрежата".

Андра Дей спечели наградата "Златен глобус" за най-добра актриса в драмата “The United States vs. Billie Holiday” на78-те награди на Холивудската асоциация за чуждестранна преса, които се провеждат днес и се излъчват по NBC.

В тази категория бяха номинирани и Виола Дейвис за „Ma Rainey’s Black Bottom“, Ванеса Кърби за „Pieces of a Woman“, Франсис Макдорманд за „Nomadland“ и Кери Мълиган за „“Promising Young Woman“.

За българските зрители разочарование донесе наградата на Розамунд Пайк за най-добра актриса в комедия или музикален филм за ролята си на измамница в трилъра "I Care A Lot". В същата категория беше номинирана и българската актриса Мария Бакалова за ролята си в "Борат: Следващ филм". Съперници на Розамунд Пайк бяха още Аня Тейлър-Джой ("Emma"), Кейт Хъдсън ("Music") и Мишел Пфайфър ("French Exit").

Филмът също така спечели "Златен глобус" за най-добра комедия на годината, а Саша Барън Коен получи наградата за най-добър актьор.

Филмът "Minari" – приветствана от критиката история на корейско-американско семейство, което се премества във ферма в провинция Арканзас през 80-те спечели „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм. Той се пребори с "Another Round" (Дания), "La Llorona" (Гватемала, Франция), "The Life Ahead" (Италия) и "Two Of Us"(Франция, САЩ).

Джоди Фостър получи най-високото отличие в категорията Най-добра поддържаща роля във филм за ролята си в основаната на действителни събития правна драма за Гуантанамо "The Mauritanian".

Тя победи в оспорвана конкуренция с Глен Клоуз ("Hillbilly Elegy"), Оливия Колман ("The Father"), Аманда Сейфрид ("Mank") и Хелена Зенгел ("News of the World").

Погледът на Нетфликс върху британското кралско семейство в "The Crown" триумфира в телевизионните категории на "Златен глобус" в неделя, спечелвайки четири награди, включително за най-добра драма, а "Schitt's Creek" отбеляза нова победа след последния си сезон.

Това беше мета вечер за телевизията, тъй като церемонията се излъчи във видеочат - малки екрани, които многократно вкарваха зрителите в домовете на актьорите и продуцентите зад най-добрите шоу програми.

Ема Корин грабна наградата за най-добра телевизионна актриса за бурната си роля в четвъртия сезон на сериала като покойната принцеса Даяна, а Джош О'Конър спечели наградата за най-добър актьор за ролята на принц Чарлз. Джилиан Андерсън пък грабна наградата за поддържаща актриса за ролята си на бившия премиер Маргарет Тачър.

Любимата на Канада комедия "Schitt's Creek", която наскоро завърши шестия си сезон, спечели за най-добър комедиен сериал и най-добра актриса за Катрин О'Хара.

"The Queen's Gambit" на Нетфликс - за момиче сираче-шахматно чудо - също се справи добре, като взе „Глобус“ за най-добър телевизионен минисериал. Нейната звезда Аня Тейлър-Джой спечели за най-добра актриса в мини сериал за ролята на трагично бляскава шахматистка с проблеми със зависимостта.

Джон Бойега спечели за най-добър актьор в поддържаща роля в телевизионен сериал за ролята си в "Small Axe" на Стив Маккуин, който разказва за живота на западноиндийските имигранти в Лондон от 60-те до 80-те години.

Джейсън Судекис прие от дома си наградата за най-добър телевизионен комедиен актьор за "Ted Lasso."

Нетфликс беше големият победител в телевизионните награди, като стрийминг гигантът взе шест

Комедийните актриси Тина Фей и Ейми Полър откриха много необичайната церемония по връчването на наградите, организирана в пандемична обстановка, водейки шоуто от Ню Йорк и Калифорния.

Наградите „Златен глобус“ се присъждат за постижения в киното и телевизията от 1944 г. насам. Тази година, поради пандемията от коронавирус, церемонията се излъчваше едновременно от два бряга на САЩ - от Лос Анджелис и Ню Йорк, в залите присъстваха само малък брой гости - звездните гости и носителите на награди бяха включени в церемонията чрез видеовръзка. /БГНЕС