Златева: Поскъпването на газа от септември ще е с около 17%

Към днешна дата прогнозната цена на природния газ за септември е около 350 лева за мегаватчас. Това каза изпълнителният директор на „Булгаргаз” Деница Златева след края на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

На заседанието беше обсъден доклад относно заявление на дружеството от 11 август за утвърждаване на цена за септември, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

По думите ѝ това е увеличение с около 17% спрямо цената за август. Според Златева поскъпването на природния газ се дължи на увеличения борсов индекс.

Преговори с „Газпром” няма да доведат до търсения резултат. Такова мнение изрази председателят на КЕВР Иван Иванов. „Подробностите са от всякакъв характер - технически, икономически, финансов и геостратегически”, подчерта той, цитиран от Нова телевизия.

Прави се проверка на топлофикациите за начина, по който са формирали ДДС във фактурите, но не от КЕВР, уточни още Иванов. Той посочи, че ако тя не даде нужния резултат, Комисията със сигурност ще се намеси.

Иванов отбеляза, че повишението на цените за софийските потребители на топлинна енергия до голяма степен се дължи и на „крайно неправилното” преустановяване на пазарните механизми за ценообразуване с въведения мораториум.

„След шест месеца замръзване на цените, след това по неизбежен начин доведе до повишаване с 39% на цената на топлинната енергия за София”, обясни председателят на КЕВР. /БГНЕС

Тагове: