Златото с незначителен ръст в очакване на финансовата помощ в САЩ

Цената на златото се покачи минимално на фона на очакванията за допълнителна помощ за американската икономика в периода на пандемия от коронавирус, показват данните от борсовата търговия.

Към 7.02 часа българско време цената на февруарския фючърс на Нюйоркската борса Комекс нарасна с 0,03% или с 0,6 долара до 1855,8 долара за тройунция. Среброто поевтиня с 0,47% до 25,3 долара за унция.

Основното събитие, което очакват притежателите на злато, е приемането на пакета за стимулиране на американската икономика. По-рано президентът на САЩ Джо Байдън предложи пакет в размер на 1,9 трилиона долара. Проектът беше подкрепен от лидерите на демократите в Конгреса. В същото време съществуват страхове, че сумата може да бъде намалена заради липсата на подкрепа от страна на републиканците в Сената.

„Ако получим пакета, златото може да надхвърли 1900 долара. Колкото по-бързо проектът бъде приет, толкова по-изгодно е това за златото. На пазара му е все едно, дали това ще бъде плавен процес или не“, заяви анализаторът на Axi Стивън Инес, цитиран от Ройтерс.

Понижаването на доходността на американските държавни облигации възпира процеса на поевтиняване на златото. Доходността от 10-годишните US Treasuries се понижи с 3,6 базисни пункта до 1,036%.

Тази седмица пазарите очакват също така резултатите от двудневното заседание на ФЕД, което е планирано за днес и утре. Очаква се регулаторът да запази основната лихва на нива от 0-0,25% годишно. /РИА Новости