Значим спад в случаите на COVID-19 по света

Броят на новите случаи на COVID-19, регистрирани в световен мащаб намалява за четвърта поредна седмица, сочат данни на Световната здравна организация, които дават искрица надежда, че светът поставя повратна точка в усилията си за ограничаване на пандемията, съобщава Си Ен Ен.

Броят на смъртните случаи от COVID-19, регистрирани в световен мащаб също намалява за втора поредна седмица, като 88 000 смъртни случая са отчетени през миналата седмица, което е 10% спад в сравнение с предходната седмица, според СЗО.

Повече от 3,1 милиона нови случая на covid-19 са съобщени по целия свят миналата седмица, заяви СЗО в своята седмична епидемиологична актуализация. Това е 17% намаление спрямо предходната седмица и най-малък брой случаи в световен мащаб от седмицата на 26 октомври 2020 г.

„Въпреки че все още има много страни с нарастващ брой случаи, в световен мащаб това е обнадеждаващо“, казва седмичната актуализация на СЗО.

САЩ са регистрирали най-голям брой нови случаи с 871 365. Тази цифра обаче представлява 19% намаление на случаите в сравнение с предходната седмица, според данните на СЗО.

Бразилия, Франция, Русия и Великобритания също са сред страните, които отчитат най-голям брой нови инфекции в световен мащаб, отбелязва СЗО, въпреки че всички отчитат спад в сравнение с данните от предишната седмица.

От всички региони, в сравнение с предишната седмична актуализация на СЗО, Африка отчита най-голям спад в случаите, с 22%, докато Източното Средиземноморие има най-малко, с 2%.

Като цяло, новите случаи в Латинска Америка и Карибите представляват повече от половината от всички нови случаи в световен мащаб, с повече от 1,5 милиона нови инфекции и повече от 45 000 смъртни случая.

В световен мащаб има близо 107 милиона случая на Covid-19 и повече от 2,3 милиона смъртни случая от вируса от началото на пандемията, според данни от университета „Джон Хопкинс“.

Седмичните нива на инфекция са намалели с близо една трета на 7 февруари в сравнение с пика в началото на януари.

Много страни се надяват, че ваксините ще предложат изход от кризата.

Но докато някои страни вече са приложили милиони дози, около 130 държави, в които живеят около 2,5 милиарда души, все още не са приели единична доза, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебреесус на сесия на организацията в петък.

Ранните данни тази седмица, показващи, че ваксината на „Oxford /AstraZeneca“ може да осигури само "минимална защита" срещу леко до умерено заболяване, причинено от варианта на коронавирус, идентифициран за първи път в Южна Африка, потискат оптимизма в някои квартали.

Ваксината „Oxford /AstraZeneca“ е по-евтина и по-лесна за транспортиране и съхранение, отколкото някои други ваксини, одобрени за употреба до момента и като такава е посочено, че играе ключова роля в борбата с пандемията в страни с ниски и средни доходи.

Тази сряда СЗО публикува своите междинни препоръки за употребата на ваксината „Oxford / AstraZeneca“ при хора над 18-годишна възраст. СЗО препоръчва ваксината да се дава с интервал от осем до 12 седмици./ БГНЕС