Знакови посещения на Олена Зеленска в Полша и Турция

Останала в първите месеци на руската инвазия далеч от светлината на прожекторите, сега първата дама на Украйна Олена Зеленска все по-често попада в медийното внимание. След важното ѝ посещение в САЩ и домакинството ѝ на международна среща на върха в Киев, сега тя осъществи поредното си пътуване.

Днес Олена Зеленска присъства на откриването на Варшавския форум за сигурност, а ден преди това посети Турция, където се срещна с Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей и първата дама Емине Ердоган.

„Световната подкрепа за Украйна днес е помощ не само за нас. Това е сериозна инвестиция в сигурността и стабилността на региона, Европа и планетата като цяло. Инвестиция в създаването на свят, в който всички искаме да живеем, без да се тревожим за децата си“. Това каза съпругата на украинския президент Олена Зеленска при откриването на Варшавския форум за сигурност, годишна международна конференция, която събира участници от цял свят.

Лидерите и експертите, които се събират на започващия Варшавски форум за сигурност, ще се съсредоточат върху ключовите предизвикателства пред ЕС, НАТО и страните партньори, с акцент върху сигурността в Централна и Източна Европа. Сред темите на двудневното събитие са и участието на жените в политическите решения, актуалните тенденции в регионалната и световната геополитика, тероризмът и военните въпроси.

Зеленска призова всички международни партньори да вземат пример от Полша - да не се страхуват да застанат на правилната страна.

„Полша веднага разбра, че руската пълномащабна атака срещу Украйна е атака не само срещу нас, но и срещу всички човешки ценности: правото на свобода, дом, родина. Че защитавайки се от нападател, Украйна защитава не само себе си“, каза Зеленска.

„Невъзможно е агресията да стане език за общуване в света. Невъзможно е летящите по жилищните сгради ракети да станат приемлив аргумент за всички. И заедно няма да допуснем това“, заключи тя на Варшавския форум.

По време на посещението си в Турция вчера тя успя да се срещне със защитниците на „Азовстал“. Те са в страната при условия за размяна, а ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак успя да организира среща за тях със семействата им.

„Пътят до този момент беше дълъг и труден. Предадох им поздрави и благодарности от Украйна, от президента и всички хора, за които се борят. Важен ден. Основното е, че Украйна се бори и ще се бори за целия ни народ. Все още много от тях са в руски плен - мъже и жени, военни и цивилни. И имаме нужда от всеки един. Жив“, написа Зеленска в своя Фейсбук профил.

В Турция тя се срещна и с първата дама на страната Емине Ердоган, с която се отдадоха на импровизирана разходка.

„Децата трябва да виждат балони в небето, а не бомби, които падат върху тях“, каза първата дама на Турция в съобщение за подкрепа за Украйна.

Сега тя очаква поредната група евакуирани от два дома за сираци в Одеса.

„Това е наш приятелски дълг“, каза първата дама на Турция.

Олена Зеленска ѝ разказа за своя нов проект – благотворителната фондация „Олена Зеленска“, която представи по време на посещението си на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Всеки, който се стреми да участва във възстановяването на Украйна в областта на медицината, образованието и хуманитарната помощ, ще може да го направи чрез фондацията“, каза тя.

Г-жа Емине пък сподели подробности за своя проект „Zero Waste“, инициатива под нейна егида за промяна на подхода за ефективно използване на ограничените ресурси, както и за намаляване и премахване на отпадъците чрез превенция, рециклиране и повторно използване на ресурси. В рамките на проекта вече са монтирани контейнери за рециклиране в училищата, както и промени в закона за рециклирането, ограничаващи употребата на найлонови торбички и пластмасови опаковки.

Ден преди това Олена Зеленска се срещна и с Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей в Истанбул.

„Предадох неговата благословия на нашите защитници и техните семейства. Светът е с нас и ще има победа!“, написа тя.

Вселенският патриарх нарече по-рано войната срещу Украйна „дяволска“. Още през март Вселенската патриаршия изпрати първата хуманитарна помощ за Украйна.

„Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей постоянно се моли за мир в Украйна, грижи се за нашите разселени хора по света“, коментира Зеленска.

Заедно с ръководителя на канцеларията на президента Андрий Ермак, първият вицепремиер – министърът на икономиката Юлия Свириденко, заместник-ръководителят на канцеларията на президента Андрий Сибига и посланикът на Украйна в Република Турция Василий Бондар благодариха на патриарха за това лично по време на посещението в Турция.

Първата дама на Украйна участва и в церемонията по спускането на вода на корветата „Хетман Иван Мазепа“ (украински лидер на казаците от 17 в. – бел. ред.), построена в Република Турция за Украйна.

„Турция имаше честта да пусне на вода корвета, която ще служи на Украйна и в същото време ще има турско сърце. Противолодъчната корвета тип „Ада“ „Хетман Иван Мазепа“ (това име беше избрано от президента на Украйна още през 2021 г., когато започна строителството), ще бъде първият кораб от този клас за ВМС на Украйна. В такива случаи съдовете се третират като хората - с уважение. Пожелавам да носи украинското знаме с чест. Попътен вятър, спокойно море и само победи! Винаги помнете своята турска родина и носете слава на Украйна!“, каза Зеленска на церемонията.

В неотдавнашна фотосесия за "Vogue" на легендарната фотографка Ани Лейбовиц, Олена Зеленска привлече безброй коментари за своята фотогеничност, но последните ѝ публични изяви ѝ позволиха да покаже, че е много повече от красиво лице. Украинската първа дама очевидно има какво да каже и използва интервюто си за "Vogue" ефективно, за да постави ужасите на руската инвазия в разбираем човешки контекст.

Като съпруга и майка, която никога не се е стремяла към публичност и е известна с това, че е предпочитала да остане зад кулисите по време на кариерата на съпруга си в шоубизнеса, Зеленска се радва на автентичност, с която малко политици могат да се сравнят. Това ѝ дава възможност да достигне до аудитория, която едва ли би се ангажирала с по-традиционни политически послания. Сега тя се възползва напълно от това предимство, за да сподели историята на Украйна с външния свят.

БГНЕС припомня, че редакторът на услугата UkraineAlert на Атлантическия съвет Питър Дикинсън наскоро направи коментар по повод съпругата на Володимир Зеленски, отреждайки ѝ важна роля.

„Ако Украйна успее да запази сегашните нива на обществена ангажираност и подкрепа, страната има добри шансове да постигне историческа победа над Русия. В потенциално решаващата битка за формиране на международното мнение, първата дама Олена Зеленска може да се окаже тайното оръжие на Украйна“, написа той. /БГНЕС