Зоофризьорът не е лукс, а необходимост

Да водим домашния си любимец при зоофризьор не е лукс, а необходимост. Това каза пред БГНЕС Емилияна Стоянова, която е зоофризьор или грумър.

Младата жена е на 25 години, а преди 10 години започнала да се занимава с това, в последните 6 години има салон.

„Напоследък има много зоофризьори. Всеки, който обича кучета, иска да се занимава с това, но честно да си призная не е никак лесно. Всяко куче си е индивидуално, така и трябва да подхождаме спрямо тях, всяко си има характер. Някои са по-страхливи и трябва повече да внимаваме, други са по-агресивни.

Съществуват възрастови различия, като бебетата са много диви. Имам големи кучета, които са само на няколко месеца, но размерите са им огромни, и тук в салона е приключение… забавно”, казва тя с усмивка.

Интересуваме се колко време отнема прическата на едно куче. Тук точен отговор няма, зависи от много неща. „Зависи от кученцето, от породата и от размера.

Между един час и цял ден – цял ден, като не е само прическата, ние тук винаги къпем, решим, подстригваме, режем нокти, почистваме уши, и това при едно голямо куче отнема поне 5-6-7 часа”, разказа Емилияна.

Прическа на котка и отнема между 15 минути и 5 часа. „Те не търпят. Ако до 15 минути не ги оправим, след това е почти безнадежден случаят”, заяви зоофризьорът.

Колко струва прическата на една котка или куче: „Всичко зависи от килограмите, от породата, може би от 40 до 100-150 лв. за куче, а за котка между 30-60-100 лв.”, споделя тя.

Емилияна е категорична, че посещението при грумър, ако имате домашен любимец, е задължително. „Не е само за външен вид, ние се грижим за здравето на кожата, на козината, кучето да се чувства добре и да изглежда добре”, споделя още тя. Емилияна казва, че причината посещението при професионалист да е необходимост, а не лукс, е тази, че когато не се грижим правилно за външния вид, за козината, за кожата, излизат много здравословни проблеми като екземи, рани, пърхот...

„Препоръчвам кучетата да идват всеки месец. На 21 дни кучето трябва да се къпе, като има някои породи, които се къпят и по-често - на седмица-две. За котките – ако искаме тя да има дълга козина, да е хубава, на две седмици идват за ресане, за да може котето да изглежда и да се чувства добре”, посочи специалистът. Емилияна добави, че от това, което е видяла стопаните не могат да си къпят хубаво животните. „Не могат просто да го направят, не знаят как точно да се направи, а ние тук все пак за това сме учили и го правим както трябва”, отбеляза още тя.

За зоофризьори по принцип сега има курсове, каза още младата жена, тя лично е самоука, гледала е клипчета в нета и с течението на времето, когато си отваря салон става член на асоциация. „Там имаме всяка година семинари, идват зоофризьори от чужбина и те ни учат на нови неща, така повишавам квалификацията си. Това е като една наука, всеки ден научваш нещо ново”, споделя Емилияна.

Тук предлагат шампоани. Тя съветва стопаните на домашни любимци как правилно да изкъпят своя питомец. „Не знам доколко правилно го правят, но ние сме длъжни да кажем, че шампоаните се разреждат, а преди това кучето трябва да се разреши много добре. Общо взето стопаните имат проблеми с ресането, не могат да го правят правилно и от там вече идва целият проблем с кожата и козината”, разкри Емилияна Стоянова.

Козметиката за домашни животни е по-скъпа, като цяло и самите услуги са по-скъпи, отколкото при хората. Един добър шампоан за куче струва между 30 и 50 лв., но те се разреждат и така той може да стигне за период от 6 месеца. /БГНЕС