Зоран Заев бе преизбран за лидер на Социалдемократическия съюз

Лидерът на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ в РСМакедония Зоран Заев бе преизбран за лидер на партията.

За първи път ръководителят на СДСМ бе избран чрез пряко гласуване от страна на членовете на партията. Заев получи подкрепата на 59 240 членове на СДСМ. Срещу него са гласували 865 души. 277 са невалидните бюлетини. Право на глас имаха 68 999 членове на СДСМ.

Това е трети 4-годишен мандат на Зоран Заев като лидер на формацията.

"През следващите 4 г. СДСМ ще се превърне в локомотив, който ще движи обществото напред. Настъпването на пролетта ще означава и пролетна офанзива за обрат в политическото действие на СДСМ и РСМ. Ще има сериозна кадрова реформа в партията. Ще влеем нова енергия в нашите редици. Ще отворим вратите за всички, които са близки до социалдемократическите идеи. Ще увеличим борбата срещу корупцията по високите етажи на властта, както и борбата срещу организираната престъпност. СДСМ ще продължава да се променя. Вече сме пълноправни челнове на НАТО. Вървим към пълноправно членство в ЕС. Родината ни ще бъде дом за всички", каза Заев след като станаха известни резултатите от вътрешнопартийния вот. Според него няма да има промени в кабинета. Конгресът на партията ще се проведе на 16-ти май.

46-годишният Заев бе избран за първи път за лидер на СДСМ през юни 2013г. На 31-ви май 2017г. бе избран за премиер на страната, а след извънредните парламентарни избори през юли 2020г. той отново бе избран за министър-председседател на 30-ти август същата година. /БГНЕС

Скопие / Македония