Зоран Заев: РС Македония има обща история с цяла Европа

В интервю за сръбския в. „Курир” Зоран Заев, премиер на РС Македония, подчерта пълната си подкрепа за идеята за мини-Шенген на сръбския президент Александър Вучич.

Заев очевидно прегръща възторжено идеята и казва:” До 2022 г. да се отворят границите за свободния поток на хора, стоки, капитали. Вече приехме няколко споразумения, меморандуми, парламентите започнаха да променят законите, за да можем да хармонизираме всичко това, а първата тенденция е поне три държави - Сърбия, Северна Македония и Албания.”

На уточняващ въпрос няма ли при това положение някой да каже, че така се прави „Велика Албания”, македонският премиер отговаря: ” Не е ли "Велика Сърбия"? В крайна сметка ние сме в средата, така че може би това е „Велика Северна Македония“. Кой го интересува, нека да отворим границите, нека хората да работят свободно, да пътуват, да идват.”

Заев демонстрира увереността си, че членството на Скопие в НАТО гарантира на РС Македония „имунитет” от война срещу неговата страна. Той не може със сигурност да отрече дали се страхува от война, но :” …това би било трудно в Северна Македония, защото ние сме член на НАТО и при всяка заплаха за нашата територия и целостта ще бъде активиран член 5 от Договора за НАТО, който ще ни защити - всички за един, един за всички.”

Според македонския премиер всички въпроси за спорни граници ще се решат с влизането на страните в ЕС „и затова решението е всяка държава да влезе в ЕС. Когато достигнем условията на Шенген, тогава няма ограничения.”

В жест към Белград македонският премиер подчерта, че „ако нещо представлява риск за сръбския народ, то е риск за всички нас”.

Заев оценява като „добро” всичко, което е „приемливо зда Белград и Прищина”.

В интервюто македонският премиер не крие топлите чувства, които има към Белград. Става ясно, че в знак на благодарност за получените от Белград 48 240 ваксини срещу коронавирус, Скопие отменя чмагистарлните такси за сърбите, които ще минават през РСМ от 25 юни до 15 август. Дарените ваксини за със стойност около 700 000 евро, а „благодарността” на Заев за жеста е около 2,5 млн. евро.

По отношение на мини-Шенген позицията на Заев е:” Нашата цел е на границата да бъде „don’t stop, just go” .

За спорните въпроси между София и Скопие, македонският премиер казва:” Има решение за всичко, но трябва да бъде избран правилният момент. Когато има избори на Балканите, това са трудни моменти, трудно е да се решава, а в България бяха тъкмо сега. Разбираме се както със Сърбия, говорим подобни езици и вярвам, че ще намерим разумно решение. Когато ги питаме: „Защо не признаете нашия македонски език?“, те казват: „Не, ние приемаме тази реалност, но нека видим какви са корените“. Имаме обща история, цяла Европа има обща история, камо ли Балканите. От същата тази история са създадени нации - македонска, сръбска, българска, хърватска, всички.”

В заключение на интервюто Заев с охота говори за легаризирането на канабиса в РС Македония . Той изтъква „предимствата на медицинския канабис”, който „лекува толкова много болести”. Според „курир” РСМ инкасира около 250 млн. евро от този „лек” годишно. Но Заев доразвива ползите от наличието на този продукт за РСМ:” Не само това, чрез това можем да развиваме туризма. Нямаме нефт, газ, море и искаме по някакъв начин да развием туризма си. Но се надявам и на други облаги - насилието в Колорадо е спаднало с 38%, а консумацията на тежки наркотици е спаднала с 25% след легализацията. В първата фаза това означава кафенета, както в Амстердам и Барселона, и след това пълна легализация. Да се даде възможност на хората да я използват за собствените си нужди.”/БГНЕС