Зорница Славова: Властта 20 години се проваля в разходването на бюджетни средства

„Провалът на администрацията в управлението и харченето на държавни средства е значително по-голям от успеха. Вече над 20 години не се вижда подобряване“. Това заяви в интервю за БГНЕС Зорница Славова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Експертът се позова на седмото поред изследване „Успехите и провалите на българските правителства 1998-2020”, анализиращо работата на централната администрация въз основа на одитните доклади на Сметната палата. Разгледаните доклади са общо 1035, обхващат 23 години от работата на администрацията (от 1998 до 2020 г.) и включват разходи за близо 156 млрд. лв. публични средства.

„Някои от случаите не се забелязват от обществото, за това ние преглеждаме одитните доклади и виждаме какви са констатациите на одиторите относно различни министерства, различни структури, понякога дори и програми“, разясни Зорница Славова и подчерта, че на базата на предварително избрани критерии работата на администрацията се квалифицира като „успех” или „провал”. Дейностите, чието изпълнение и резултати не позволяват да се причислят към една от двете групи, са определени като „некласифицирани”.

Цялостната картина, въз основа на анализираната информация, експертът обобщи така: 438 случая, възлизащи на 82,6 млрд. лв., са определени като „провал“. За „успех“ се смятат 257 случая, които са на стойност 35,3 млрд. лв. Други 340 са от групата на неквалифицираните, чиято стойност е 37,8 млрд. лв.

В близо половината от одитираните програми, проекти и разходи държавата е лош стопанин и работи неефективно. В същото време изземва и преразпределя огромен ресурс. В този смисъл колкото повече държавата харчи, толкова повече губят гражданите и бизнеса, констатира докладът в изводите си.

„Резултатите показват, че харченето на администрацията не се променя много през годините, а най-голямата група на случаи, констатации и крайни оценки е за правителствен провал“, коментира още Зорница Славова и допълни: „Основните проблеми най-често са свързани с опорочени обществени поръчки, недоброто управление на бюджетните средства или недостоверно счетоводно отчитане. В някои случаи дори няма заложени индикатори, измерващи резултата, в други направо не се изпълняват резултатите“.

Част от случаите, за които има данни за престъпление, са предадени на прокуратурата, но те често „потъват“ там, без да се оповестява информация какво се е случило с тях по-нататък, отчете експертът.

Прегледът на одитните доклади посочва като основни постоянни проблеми лошо управление, порочни обществени поръчки и неикономично харчене – все характеристики, които не вярваме, че са изчезнали по време на пандемията. Точно обратно, можем с голяма степен на сигурност да предположим, че проблемите са се засилили и част от похарчените Ковид средства страдат от пороците на лошото управление, се казва още в анализа на Института за пазарна икономика. /БГНЕС