Зрелостниците са на матура по предмет по избор

Вторият задължителен зрелостен изпит, за който 36 048 ученици са подали заявление, се провежда днес, предаде репортер на БГНЕС.

В 7.00 часа тази сутрин в МОН беше изтеглен вариантът, по който ще държат изпит зрелостниците, а самият изпит започва в този час - 8.00 часа. Дванадесетокласниците пишат по Вариант 1.

Традиционно най-много зрелостници са избрали да се явят на матура по английски език – 12 497, следват биология и здравно образование (8529), както и предметите от философски цикъл (4782). 2503 са учениците, пожелали да се явят на математика, а 1086 – на история и цивилизации. Най-малко са заявленията за италиански език – 65.

Осем ученици под карантина ще могат да се явят на изпит.

В училищата са създадени необходимите условия за това. До момента в информационната система на МОН няма постъпила информация за зрелостници, болни от COVID-19, които няма да участват в изпитите.

От 26 до 31 май са изпитите по предмети по желание. На 4 юни ще са държавните изпити по теория за придобиване на степен за професионална квалификация. Към тях тази година има най-голям интерес – заявления са подали 13 066 ученици. Практическите изпити ще се организират по-късно по училища. /БГНЕС