Зрелостниците се явяват на втора задължителна матура

Рано тази сутрин в Министерство на образованието журналист изтегли изпитния вариант за втората задължителна матура по профилиращ предмет. Над 45 000 зрелостници се очаква да се явят на днешната втора задължителна матура, предаде репортер на БГНЕС.

Държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети ще има в 824 училища, а в 497 училища – за професия. Ангажирани са 26 156 квестори.

След по-малко от час ще бъде изтеглен и варианта за втория задължителен държавен зрелостен изпит по професия за професионалните гимназии и професионалните паралелки.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

По традиция за втора матура най-желан е английският език, следван от „Биология и здравно образование“ и „География и икономика“. За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.

Дипломни проекти ще защитават 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по професията, включващи писмена и устна част.

От 26 май до 1 юни са допълнителните матури по желание. Поради големия брой предмети в един ден могат да се провеждат по два изпита - сутрин и следобед. На допълнителни матури са пожелали да се явят общо 3238 зрелостници. /БГНЕС