Зукърбърг: Meta ще създава нови приложения за комуникации

Ръководителят на Meta Platforms (META.O) Марк Зукърбърг заяви, че компанията е фокусирана върху изграждането на комуникационни приложения и платформи за разработчици, свидетелствайки на съдебен процес с висок обществен интерес относно бъдещето на нейния развиващ се бизнес в областта на метавселената.

Облечен в син костюм, бяла маска и очила, Зукърбърг се яви във федералния съд в Сан Хосе, Калифорния, за да защити придобиването от Meta на разработчика на приложения за виртуална реалност Within.

В първите няколко минути той беше разпитан от служители на Федералната търговска комисия, които го попитаха за имейл, който е написал през 2015 г. и в който казва, че очаква Мета да създаде "повечето от приложенията и софтуерните услуги" за индустрията на виртуалната реалност.

През юли FTC подаде иск срещу собственика на Facebook и Instagram, за да спре сделката, заявявайки, че неговата "кампания за завладяване на VR (виртуалната реалност)" е започнала през 2014 г., когато е придобил Oculus, производител на VR слушалки. Тя обвини Meta, че се опитва да си купи начин да доминира в метавселената.

В рамките на проекта е разработена услугата Supernatural, която се рекламира като "цялостна фитнес услуга" с "красиви дестинации" и "тренировки с хореография на най-добрата налична музика".

Meta води многостранна глобална битка срещу регулаторните органи за своето господстващо положение на различни пазари. В понеделник Европейската комисия заяви, че е предупредила Meta, че нарушава антитръстовите закони на ЕС, като нарушава конкуренцията в областта на онлайн рекламата и злоупотребява с господстващото си положение.

Акциите на Meta поскъпнаха с 1,7% по време на следобедната търговия до 116,53 USD за акция./БГНЕС, Ройтерс

Вашингтон / САЩ