Зукърбърг заплашва със спиране на Facebook и Instagram в Европа

Ако Meta не получи възможност да прехвърля, съхранява и обработва данните на европейските си потребители на сървъри в САЩ, Facebook и Instagram може да бъдат спрени в Европа, съобщава собственикът на гиганта сред социалните медии Марк Зукърбърг в годишния си доклад.

Ключовият въпрос за Meta е трансатлантическият трансфер на данни, регламентиран чрез т.нар. щит за защита на личните данни и други типови споразумения, които Meta използва или е използвала за съхраняване на данни от европейски потребители на американски сървъри. Действащите споразумения, които дават възможност за прехвърляне на данни, в момента са подложени на сериозен контрол в ЕС.

В годишния си доклад до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ Meta предупреждава, че ако не бъде приета нова рамка и на компанията не бъде позволено да използва настоящите типови споразумения "или алтернативи", компанията "вероятно" няма да може да предлага много от своите "най-значими продукти и услуги", между които Facebook и Instagram, в ЕС, информира "Гардиън".

Обменът на данни между държавите и регионите е от решаващо значение за предоставянето на нейните услуги и целевата реклама, подчертава Meta. Поради това преди това тя е използвала трансатлантическата рамка за трансфер на данни, наречена "Щит за защита на личните данни", като правно основание за извършване на тези трансфери на данни. Този договор обаче беше анулиран от Съда на Европейския съюз през юли 2020 г. поради нарушения на защитата на данните. Оттогава ЕС и САЩ подчертаха, че работят по нова или актуализирана версия на договора. В допълнение към Щита за защита на личните данни Meta използва и т.нар. примерни споразумения или стандартни договорни клаузи като основно правно основание за обработване на данни от европейски потребители на американски сървъри. Тези примерни споразумения са подложени на еднакво внимателна проверка в Брюксел и други части на ЕС.

Ник Клег, вицепрезидент по глобалните въпроси и комуникации на Meta, предупреди, че "липсата на безопасен, сигурен и законен международен трансфер на данни ще навреди на икономиката и ще възпрепятства растежа на бизнеса, основан на данни, в ЕС, точно когато се стремим да се възстановим от Ковид-19".

"Въздействието ще бъде усетено от големи и малки бизнеси, в множество сектори", каза той. "В най-лошия случай това би могло да означава, че малък технологичен стартъп в Германия вече няма да може да използва базиран в САЩ доставчик на облачни услуги. Испанска компания за разработване на продукти вече няма да може да извършва дейност в няколко часови зони. Френски търговец на дребно може да открие, че вече не може да поддържа кол център в Мароко", подчерта Клег.

Той добави: "Докато създателите на политики работят за намирането на устойчиво и дългосрочно решение, ние призоваваме регулаторите да възприемат пропорционален и прагматичен подход, за да сведат до минимум смущенията за хиляди бизнеси, които, подобно на Facebook, добросъвестно разчитат на тези механизми за прехвърляне на данни по сигурен и безопасен начин."

След изявлението на Клег говорител на Meta заяви пред City A.M.: "Нямаме абсолютно никакво желание и планове да се оттегляме от Европа, но простата реалност е, че Meta, както и много други бизнеси, организации и услуги, разчитат на трансфера на данни между ЕС и САЩ, за да работят с глобални услуги. Подобно на други компании, ние спазваме европейските правила и разчитаме на стандартни договорни клаузи, както и на подходящи мерки за защита на данните, за да оперираме с глобални услуги. По принцип бизнесите се нуждаят от ясни, глобални правила, за да защитят трансатлантическите потоци от данни в дългосрочен план, и подобно на повече от 70 други дружества от широк кръг индустрии, ние следим отблизо потенциалното въздействие върху нашите европейски операции в хода на тези събития." /БГНЕС